Test

Porco Rosso

Studio Ghibli ble grunnlagt i 1985 og ledet av den legendariske regissøren og animatøren Hayao Miyazaki har selskapet servert oss en perlerad av animasjonskunst i nyere tid. De siste årene har man begynt å sende deres tidligere produksjoner på norsk kino med nye norske stemmer, og filmer som "Min nabo Totoro" og "Kikis budservice" har fått et utvidet publikum. Nå er turen kommet til "Porco Rosso", Miyazakis fjerde film for Studio Ghibli.

Navnet Studio Ghibli opptrer på motoren som mekanikerverkstedet Piccolo installerer i Porco Rossos fly.
Navnet Studio Ghibli opptrer på motoren som mekanikerverkstedet Piccolo installerer i Porco Rossos fly.

Porco Rosso – Den røde grisen

Vi befinner oss i Adriaterhavet på slutten av 1920-årene hvor luftpirater sprer skrekk og uro blant båter og turister. Leiepiloter gjør god forretning på å risikere eget liv og fly i kampen mot de lovløse mot en klekkelig belønning. Og den mest fryktløse av de alle er Porco Rosso, en legendarisk flyger som har mistet troen på menneskeheten og som har fått en forbannelse kastet over seg. En forbannelse som har gitt ham et griseansikt.

I sitt blodrøde sjøfly reiser han dit eventyret og de innbringende summene lokker. Luftpiratene er imidlertid gått lei av å gjentatte ganger bli stanset av den røde grisen og hyrer inn den amerikanske piloten Donald Curtis til å utfordre Porco Rosso. Etter hvert kommer konkurransen mellom de to til å eskalere på flere plan.

Ufullstendig

I en tid hvor animasjonsfilmen er dominert av 3D gjennom filmer signert selskaper som Pixar og Dreamworks, fortoner Studio Ghibli seg som et forfriskende pust. Gang på gang beviser de at 2D-animasjon langt ifra er utgått på dato og skaper filmer som imponerer i sin utsøkte detaljrikdom, karaktergalleri og uforglemmelige historier fylt med varme og alvor.

Men for undertegnede fortoner "Porco Rosso" seg som en av de svakere filmene på Studio Ghiblis CV. Mulig undertegnede er blitt bortskjemt på det episk storslagne i filmer som "Chihiro og Heksene" og "Det levende slottet", eller det fantastiske universet i "Min nabo Totoro" og "Katteprinsen". Men trass i imponerende animasjon og halsbrekkende actionsekvenser, fortoner "Porco Rosso" seg som noe ufullstendig.

"Appelsiiiiiiiin!!"

Solo fremfor Skywalker

"Porco Rosso" var visstnok opprinnelig planlagt som en 45 minutter lang kortfilm for Japan Air Lines. Miyazakis forkjærlighet for fly og luftens akrobatikk tok til slutt overhånd, og historien ble utvidet til spillefilmlengde. Men det blir etter hvert tydelig at filmen skulle vært holdt i sin opprinnelige lengde, de stadige flysekvensene fortoner seg som fyllstoff om enn hvor imponerende de er, og historien vralter av gårde uten å gjøre det samme inntrykket som de fleste filmer signert Miyazaki. Man blir sittende med flere spørsmål enn svar, hvor de største aldri er i nærheten av å bli besvart.

"Porco Rosso" er i utgangspunktet formet som en mer "voksen" produksjon enn andre Ghibli-produksjoner. Der andre hovedpersoner vanligvis er idealistiske, veslevoksne og unge, fortoner Porco Rosso seg som en eldre, kynisk dusørflyger. Med andre ord snakker vi her om Han Solo fremfor Luke Skywalker.

Men sjørøverne minner om skurker fra Skippern-tegnefilmene og spenner dermed litt bein på de mer seriøse rammene. Skurkene kunne i dette tilfelle med hell vært skildret mer seriøst som troverdige motstandere for Rosso for å gi filmen økt substans og spenning.

"Porco Rosso" slippes i 10 norske og én original versjon. Hayao Miyazaki har selv uttalt at han glatt foretrekker den franske språkversjonen (spesielt Jean Reno som Porco Rosso) fremfor den japanske.

Godkjent norsk språkdrakt

Animasjonen er ikke overraskende utsøkt og vel verdt kinobilletten i seg selv. Tidvis føles det som om man flyr ved siden av Porco Rosso og sammen med ham kaster oss inn i luftakrobatikk og kampscener. Landskap og kulisser er kunstverk i seg selv, og det føles godt å kunne hvile øynene på en tegnefilm av det gode gamle slaget. Porco Rosso selv står ut som en spennende karakter, og hans unge medhjelper Fie gir filmen dynamikk og liv i sterk kontrast til Gina, Porco Rossos ubesvarte kjærlighet. Men filmen gir ikke den store følelsen av eventyr som den nok i utgangspunktet var tiltenkt å skulle gjøre.

Filmen sendes ut i ti kopier med norske stemmer og én enkelt med de originale stemmene. Undertegnede så den norske versjonen og den holder absolutt mål. Harald Mæhle gir stemme til lederen for sjøpiratene, og for de som kjenner ham som stemmen til kaptein Haddock i Tintin-tegnefilmene vil trekke på smilebåndet når han utbryter "Bomber og granater!"

Konklusjon

Trass i utsøkt animasjon og heftige flysekvenser er "Porco Rosso" blant de svakere filmene fra Studio Ghibli å regne. Den mangler noe av detaljrikdommen, karaktergalleriet, varmen og magien som vanligvis preger Miyazaki, og filmen føles ikke minst ufullstendig. Den kunne i større grad gjort seg som en innledende film til en TV-serie om den flygende grisen. For det er uten tvil mye man kan hente ut av denne karakteren og hans dramatiske, eventyrfylte fortid. "Porco Rosso" er en underholdende film, men langt fra noe must å skulle se.

Porco Rosso   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen