Populær treningsapp selger dataene de samler inn
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Populær treningsapp selger dataene de samler inn

Sykkelruten din er verdt masse penger.

Syklister og løpere som trener på et høyere nivå enn ordinære mosjonister bruker gjerne appen Strava for å loggføre øktene. I noen miljøer skal også uttrykket «Er det ikke på Strava, har det ikke skjedd!» være en slags normativ regel også.

Nå skriver Wall Street Journal at Strava har inngått sin første kontrakt om å levere såkalt "Big data" som de samler inn fra brukerne sine. Transportdepartementet i den amerikanske delstaten Oregon har gått med på å betale 120 000 kroner for å bruke dataene til Strava i et år.

London, Glasgow, Orlando og den australske kommunen Alpine Shire er i ferd med å inngå tilsvarende avtaler. Strava sitter med data fra 90 millioner sykkelturer og 24 millioner løperturer hver uke, og dette er informasjon som kan være attraktiv for blant annet byplanleggere.

Vet ikke hvor syklistene er

Uten Strava-brukere som registrerer hvilke løyper de tar eller hvilken hastighet de holder, får ikke app-utgiveren noen informasjon de kan selge videre. Det virker for øvrig som om denne typen data er mangelvare i dag:

– For øyeblikket har vi jo ingen data overhodet. Vi aner ikke hvor folk faktisk sykler. Bare å få vite hvor syklistene er, er jo en start, sier professor Jennifer Dill ved Portland State University til WSJ.

Hun har tidligere brukt GPS-sporing på frivillige syklister for å kartlegge urbane sykkelvaner i byen Portland.

Big data, stort spørsmål

Strava (iOS).
Strava (iOS).

Du kommer til å høre mer og mer om Big data i årene som kommer. Dette er altså alle mulige digitale spor som vi forbrukere kollektivt legger igjen ved bruk av mobiltelefoner og apper, PC-er, TV-er, nettbrett, kredittkort, elektroniske busskort, medlemskort, adgangskort, digitale treningsarmbånd og andre ha på-dingser, og mye, mye mer. Alt som registrerer bevegelser, søk og handlinger.

Det virker på oss som om folk er litt delt når det gjelder Big data. På sikt kan det muligens føre til enda større overvåkning av samfunnet, samt at personvernet blir svekket. På den andre siden kan man hevde at Big data i hovedsak dreier seg om å identifisere de store tendensene i samfunnet, og at vi totalt sett tjener på å bidra med data som kan gjøre det tryggere og bedre.

I dette tilfellet, med Strava, vil kanskje noen mene at det ikke gjør noen skade, fordi innsamlingen av dataene kan føre til bedre sykkelveier.

Eller, hva synes du? Kommentér i forumet nederst på siden!

Vil du sikre deg en jobb i IT-bransjen?
Næringslivet sulter etter eksperter på Big data »

(Kilde: Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen