Michael Jacksons Thriller dominerte spillelistene i 1983.
Teknofil
Michael Jacksons Thriller dominerte spillelistene i 1983.

Tre år endret popmusikken mer enn alle andre

Forskere brukte dataanalyse for å finne svar.

Musikksmak er naturligvis en subjektiv greie for alle musikkinteresserte. Mange av oss har for eksempel sterke meninger om hvilke band eller sjangere som ikke bare definerte samtiden, men som også inspirerte ettertiden i vår moderne musikkhistorie.

Nå har en gruppe forskere fra flere ulike universiteter i London gått sammen om å finne objektive svar på hvilke perioder som hadde størst betydning, skriver Cnet.

I korte trekk kom de frem til at populærmusikken utvikler seg veldig gradvis, men at det var særlig tre årstall som utmerket seg spesielt. De konkluderte med at det skjedde to mindre stilrevolusjoner i 1964 og i 1983, og så en stor revolusjon i 1991.

Sjekket 17 000 låter

Forskerne plukket ut 17 000 låter som hadde figurert høyt på den amerikanske Billboard Hot 100-listen mellom 1960 og 2010. Et dataprogram analyserte alle låtene grundig, og gjenkjente blant annet rytme, toner og frekvensbruk. Deretter ble låtene matchet opp mot emne-tagger fra Last.fm, for å gjenkjenne hvilke sjangere låtene hørte hjemme i. På denne måten klarte de tilsynelatende å oppdage når de stilistiske endringene i popmusikken egentlig skjedde.

Som regel skjedde det som oftest gradvis, men dataprogrammet fant tre unntak:

1964: Ikke bare The Beatles

Foto: Wikipedia

I 1964, da både The Beatles og The Rolling Stone fikk sine store gjennombrudd i USA, skjedde den første revolusjonen i nyere musikkhistorie, skal vi tro forskerne.

Dataanalysen deres viste imidlertid at «Den britiske invasjonen» ikke på egenhånd skapte revolusjonen, slik mange har trodd, men at de snarere var med på å forsterke den. Det var nemlig flere sjangre som på samme tid var i ferd med å endre seg. Soul og Rock var de to hovedsjangrene, med Doowop som eksempel på en av de mindre sjangrene.

1983: New Wave, Disco, Hard Rock

Foto: YouTube

Den neste lille revolusjonen skjedde angivelig i 1983. Da toppet navn som Michael Jackson, Eurythmics, Men at Work, The Police, Toto og Irene Cara Billboard Hot 100-listen.

Revolusjonen bestod delvis av at sjangerne New Wave, Disco og Hard Rock ble utviklet i nye retninger. Det samme gjorde Soft Rock og Country, bare på en annen måte. (Her kan vi skyte inn at Kenny Rogers og Dolly Partons «Islands in the Stream» også hadde en topplassering i 1983). Også Soul og R'n'B opplevde sjangerforandringer dette året.

1991: Nevermind, det skyldes ikke Nirvana (!)

Foto: YouTube

Forskernes dataanalyser kom frem til at det bare hadde skjedd én stor stilmessig revolusjon innen popmusikken siden 1960, og den skjedde i 1991. Dette året blir også av musikkjennere ofte trukket frem som helt unikt. Nirvanas andre album, Nevermind, ble gitt ut dette året, og regnes av mange som startskuddet for sjangeren Grunge.

Det er likevel Rap og relaterte sjangere som trekkes frem som hovedårsaken til at 1991 regnes som det mest innflytelsesrike musikkåret, objektivt sett. Med andre ord var det snarere N.W.A., Public Enemy, 2Pac, Ice Cube, Cypress Hill og De La Sol, som alle ga ut album dette året, som stod bak nyskapningene.

Studien er publisert hos Royal Society.

Disse forskerne påstår at vi liker radiohits best 
Derfor liker du «dårlig» musikk »

(Kilder:  Royal Society via Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen