TEST: Pong iPad- og iPhone-deksler

Test Pong iPad- og iPhone-deksler

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

– Bedre dekning og mindre stråling

Tester bekrefter at Pongs mobil- og nettbrettdeksler reduserer mobilstråling, men vi er likevel ikke overbevist.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Et deksel til iPhone og iPad som ikke bare skal beskytte deg mot stråling fra mobilen, men også gi deg bedre dekning? Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men uavhengige tester viser at produsenten Pong Research i hvert fall kan se ut til å ha belegg for én av påstandene.

Det meste av seriøs forskning tyder på at stråling fra mobiltelefonen er ufarlig, men mange ønsker likevel å være føre var. Pong Research hevder at deres iPhone- og iPad-deksler skal redusere den elektromagnetiske strålingen mot hodet til brukeren med opptil 75 prosent.

Pongs mobildeksler og iPad-deksel (bildet) skal beskytte deg mot elektromagnetisk stråling.
Pongs mobildeksler og iPad-deksel (bildet) skal beskytte deg mot elektromagnetisk stråling.Foto: Pong Research

Løsningen fungerer ifølge Pong Research ved at antenner skjult på innsiden av dekselet omdirigerer den elektromagnetiske strålingen fra telefonen vekk fra fremsiden av telefonen og ut på baksiden av dekselet. Ved å refokusere signalet fra mobilen skal du også få bedre dekning ved at mer av signalet sendes mot basestasjonen. Vi får riktignok ikke dette til å rime helt, ettersom basestasjonen jo kan befinne seg i en hvilken som helst himmelretning i forhold til der mobilen din er – og da hjelper det lite om aldri så mye av signalet fra mobilen din "refokuseres" i én retning.

Kvaliteten på Pong-dekslene virker svært god, men prisen er i drøyeste laget.
Kvaliteten på Pong-dekslene virker svært god, men prisen er i drøyeste laget.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Testet av uavhengige

Vi har ikke hatt mulighet til å teste strålingen fra en mobil med og uten Pong-dekselet, siden vi da måtte hatt tilgang til en avansert testlab for denne typen målinger. Da vi først fikk høre om Pong-dekslene var vi overbevist om at dette måtte være lureri – men ved nærmere undersøkelser fant vi ut at magasinet Wired har fått gjennomført en grundig labtest av dekslet.

I Wireds tester fra 2009 ble den såkalte SAR-verdien (US SAR), målt mot hodet, redusert fra 1,18 watt per kilo til 0,42 watt per kilo når dekselet var montert på telefonen. Det er en reduksjon på 64 prosent.

Pong-dekselet til iPad dekker ikke området hvor 3G-antennen sitter. .
Pong-dekselet til iPad dekker ikke området hvor 3G-antennen sitter. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Hvordan reduksjon av stråling skal fungere med iPad-versjonen av dekselet er vi usikre på, siden dekselet jo ikke dekker det området av 3G-versjonen av iPad-en hvor 3G-antennen sitter. Kanskje det bare reduserer Wi-Fi-stråling?

Da Wired testet sendestyrken til mobilen i det samme laboratoriet, var det nesten ingen forskjell med eller uten dekselet. Vi skal ikke utelukke at det kan være forskjeller mellom det dekselet Wired testet i 2009 og det vi har fått til test, men når Pong i brosjyrer skryter av "opptil 10x signalstyrke og 3x rekkevidde i forhold til andre deksler" og "opptil 9x raskere wi-fi downloads" så tviler vi sterkt på om de har ordene sine i behold. De sier riktignok "i forhold til andre deksler", og det kan selvfølgelig bety at de mener andre deksler reduserer signalstyrken. I Pong Research sine egne sammenligninger for iPad-dekselet vises også kun sammenligning med et par andre deksler, og ikke med en iPad uten deksel – som jo burde være det som er mest interessant å sammenligne med. All statistikk og alle tall er konsekvent vridd og vendt på i markedsføringsmateriellet så Pong-dekslene skal fremstå i best mulig lys. Det er i beste fall useriøst – og i verste fall med på å villede potensielle kjøpere.

iPad-dekselet kan brettes så iPad-en kan plasseres på høykant.
iPad-dekselet kan brettes så iPad-en kan plasseres på høykant.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Ved å brette dekselet på riktig måte, kan det brukes som støtte til iPad-en. Praktisk for eksempel hvis du skal se film.
Ved å brette dekselet på riktig måte, kan det brukes som støtte til iPad-en. Praktisk for eksempel hvis du skal se film.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Ettersom vi ikke hadde tilgang på en testlab, brukte vi den såkalte "field test mode"-funksjonen på iPhone for å måle signalstyrke med og uten dekselet. På kontoret fikk vi -81 dB med dekselet og -82 dB uten (-81 er bedre enn -82). Men forskjellene var så små at det like gjerne kunne dreie seg om tilfeldig variasjon.

Flotte deksler

Det ser altså ut til at Pong kan redusere strålingen mot hodet, men uten å gi deg merkbart bedre dekning.

Når det gjelder dekslene i seg selv, er de på høyde med de beste iPhone- og iPad-dekslene vi har prøvd. iPhone-dekselet sitter godt og føles solid, men på grunn av de innebygde antennene er det litt tykkere enn mange andre deksler.

Er det ett deksel vi virkelig liker, så er det iPad-dekselet. Det også er litt tykt, men kvaliteten på dekselet føles veldig bra. Det kan brettes på samme måte som Apples egne Smart Cover-deksler, men siden dekselet festes til baksiden av iPad-en sitter det mye bedre. Det originale Smart Cover-dekselet fra Apple har en lei tendens til å ramle av på grunn av magnetløsningen for å feste dekselet til iPad-en. Pong-dekselet føles nesten som om det er en integrert del av iPad-en når du bruker det.

iPad-dekselet kan for øvrig brettes på flere ulike måter enn Apples originale deksel. Dermed kan du bruke det som fot til iPad-en, både i stående og liggende modus og i ulike vinkler.

Høy pris

Dekslene er foreløpig ikke tilgjengelig i noen nettbutikker, såvidt vi vet. Men ifølge importøren iTing.no vil de distribueres av Telefast, og dermed kunne bli tilgjengelig i alle de store kjedene, som blant andre Kjedehuset, Nordialog, Telekiosken, TeleRing og Spaceworld. Prisen ventes ifølge iTing å ligge på 449 kroner for iPhone-dekselet og rundt 899 kroner for iPad-dekselet. Dette er etter vår mening for dyrt, uansett hvor gode dekslene er. Men vi tviler ikke på at noen vil være villige til å betale såpass, spesielt siden vi ikke helt klarer å fri oss fra følelsen av at produsenten prøver å sko seg på folks frykt for stråling.

Les også: Gro har gjort nordmenn reddere for stråling

Se også vår oversikt over hvilke mobiler som stråler minst

Her kan du se produsentens egen video som forklarer hvordan Pong-dekslene fungerer:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen