Politisk SMS-hodepine

På Filippinene har kun én tredel av innbyggerne mobiltelefon. De filippinerne som har sin egen mobiltelefon, vet imidlertid å bruke den for det den er verdt. Den siste tiden har mobiltelefoner blitt det mest brukte propagandaverktøyet på Filippinene.

Filippinske mobileiere blir ikke lenger overrasket over å motta propaganda-SMS midt på natten. Meldingene spres fra mobilbruker til mobilbruker, og inneholder ofte falsk informasjon om bombeattentat og politiske rykter.

Propagandameldingene skaper problemer for Filippinenes politikere. De fleste sprederne av falske rykter via SMS er anonyme fordi de sender fra uregistrerte kontantkort. Mange av meldingene spres i så stor grad at de blir et nasjonalt samtaleemne, og bidrar til å skape frykt og uro i et allerede skjørt demokrati, skriver BBC.

For kort tid siden gikk et SMS-rykte om at lederen for Filippinenes væpnede styrker hadde sagt opp. Uroen ble så stor blant befolkningen at lederen følte seg tvunget til å gå ut med en offentlig avkreftelse av ryktet.

Det har også versert rykter om at stillehavsøyas nåværende president, Gloria Arroyo, har dødd av en mystisk sykdom. Tekstmeldingenes kraft nådde imidlertid sin topp allerede i 2001, da hundretusener av mennesker organiserte seg via SMS og samlet seg i gatene og protesterte mot den daværende presidenten, Joseph Estrada. Resultatet ble at Estrada måtte gå av.

Analytikere mener at de som starter eller videresender SMS-ryktene er personer som gjerne ønsker å vise at de er oppdatert på det som skjer i samfunnet. Andre igjen, sender SMS-ene videre i den tro at de hjelper sin familie og sine venner.

(Kilde: BBC News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen