Politiet vil kapre mobilnettet

Neste torsdag skal Stortinget bestemme om politiet skal få bruke støysendere for å hindre kriminelle i å bruke mobiltelefone sine, og om de skal få avlytte telefoner innenfor et bestemt område, skriver Aftenposten.no. Dersom lovforslaget godkjennes, vil politiet kunne ta i bruk støysenderne fra og med 2008.

Tar ned store dekningsområder

Støysenderne som isåfall skal brukes, er så kraftige at GSM-signalet blokkeres i et stort område, og gjør det umulig å ringe eller sende meldinger for alle som er i nærheten. Dette vekker stor bekymring hos både Telenor og Netcom.

– Om politiet fjerner ordinære kunders tilgjengelighet til nettet i et område, så rammes alle, også de som bruker telefonen med behov for øyeblikkelig hjelp, sier kommunikasjonssjef i Netcom, Guri Wormdahl, til Aftenposten.

Telenor på sin side savner mer informasjon, og dekningsdirektør Bjørn Amundsen vil gjerne vite i hvilket omfang politiet har tenkt å bruke støysenderne. Han reagerer også på at regjeringen vil la politiet bruke tjenesten uten å gi beskjed til teleoperatørene.

– Vi kommer til å få et forklaringsproblem i forhold til våre kunder, sier Amundsen til Aftenposten.

Deaktiverer innbruddsalarmer

Dersom lovforslaget blir godkjent, er det ikke bare vanlige mobilbrukere som rammes når politiet aksjonerer i nærheten. I dag er det ikke uvanlig at både butikker og private husstander bruker et vanlig simkort for å koble alarmen sin opp mot vaktsentralen via GSM-nettet, og vil dermed være uten alarm når dekningen forsvinner.

(Kilder: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen