Politiet utleverer varetektsfanger

I fjor beskrev Teknofil hvordan redaksjonen her fikk en stor overraskelse med sin nye faks. Det strømmet inn fakser fra både lagmannsretten, politiet og diverse fengsler.

Blant annet fikk vi innsyn i pågående drapsetterforskninger, fengslingsmøter og personopplysninger om personer som var ettersøkt av politiet.

Felles for alle faksene var at de egentlig var ment for ansatte i foretaket Advokathuset. Dette er et fellesforetak hvor flere advokater jobber. Faksen deler de derimot på.

Mottar sensitiv informasjon
Nettopp faksen var problemet, da redaksjonen i Teknofil har overtatt deres gamle nummer. Derimot var nummeret fortsatt lagret hos flere juridiske instanser. Etter at vi beskrev saken forrige gang lovet Oslo Politidistrikt å se grundig på sine rutiner. Likevel har det tikket inn flere fakser, blant annet en fra Oslo Politidistrikt med svært sensitiv informasjon om fortsatt varetektsfengsling av fire fanger.

Blant annet oppgis det full personalia på fangene og beskrivelse av siktelsen mot dem. Det understrekes også at sakens innhold ikke må gjengis offentlig. At den da havnet hos en nyhetsredaksjon er mildt sagt svært uheldig.


Dette utdraget fra en av de feilsendte faksene viser full identitet på varetektsfengslede personer i Norge og det understrekes at opplysninger i saken ikke må komme ut i media.

Registrert feil nummer
Politiet selv ser svært alvorlig på hendelsen, men mener ansvaret denne gang i første rekke ligger hos advokaten denne faksen var ment for.

- Forrige gang tok vi en opprydning angående dette faksnummeret og ordnet opp i våre systemer. Denne gangen har den ansvarlige slått opp nummeret i bedriftssøket. Der ligger fortsatt det gamle nummeret registrert, forklarer Unni Grøndal, informasjonssjef hos Oslo Politikammer.

En sjekk på norske bedriftsdatabaser viser også at det gamle faksnummeret til Advokathuset er registrert på flere av husets advokater. Dette mener Grøndal er meget uheldig.

- Denne faksen var absolutt ikke ment at dere skulle se, så vi må gå igjennom våre rutiner igjen og sjekke grundigere at faksnumrene stemmer. Men det er også viktig at advokatene oppdaterer sin kontaktinformasjon, påpeker hun.


Også i Nettkatalogen.no står det feil faksnummer på flere advokater. Da er det ekstra uheldig at faksnummeret går rett til vår nyhetsredaksjon.

Advokatene må være påpasselige
På det området får hun støtte fra Advokatforeningen. De synes det er rystende at informasjon om klienter kommer på avveie.

- Jeg kan ikke kommentere spesielt på denne saken, men generelt sett kan jeg si at enhver advokat må sørge for at de står oppført med riktig faksnummer, telefonnummer og epost i telefonkatalogen, sier leder for Advokatforeningen Anders Ryssdal.


Anders Ryssdal, leder av den norske Advokatforeningen mener det er svært uheldig at politiets fakser ender opp feil sted.

Han ser ikke blidt på at en nyhetsredaksjon får tilsendt sensitiv informasjon på denne måten, men vil ikke si om dette kan få noen konsekvenser i form av disiplinær beslutning. I så fall må de få inn en direkte klage.

Heller ikke Stadsadvokatens kontor ser grunnlag for noen straff som følge av de feilsendte faksene. Også fra deres kontor har det kommet fakser hit, men de mener at det er stor forskjell her mellom uhell og bevisst misbruk.

- Det er beklagelig at det står oppført feil numre i offentlige baser. Hos oss vil vi gå grundig gjennom de viktigste faksnumrene for å hindre feil. Derimot ser vi ingen grunn til at dette er straffbart eller skal medføre refs. Det som derimot ville vært straffbart er om opplysningene som blir feilsendt misbrukes av de som mottar dem, forklarer Stein Vale ved Statsadvokatens kontor.

Med andre ord kan det få store følger for redaksjonen her om vi skulle misbruke faksene vi får inn.

- Politiet kjenner godt vårt faksnummer
Advokathuset selv mener de har orden i sine systemer og at de kan sove med god samvittighet. De mener tvert imot problemet her gjelder politiets rutiner.

- Dette er et nummer vi sluttet å bruke for 6-7 år siden, det er veldig rart at politiet nå skal ta det i bruk igjen. Vi har hatt kontakt med samtlige politidistrikt i 4-5 år og de kjenner godt til vårt faksnummer, så dette er et problem som har oppstått hos dem, forklarer advokat Arild Langenes, som den overnevnte faksen egentlig var ment for.

Klientenes rettsikkerhet i fare?
Han synes det er rart at deres gamle nummer fortsatt er registrert på Advokathuset, men mener likevel at politiet her har bommet.

- Dette er informasjon politiet har sitter på og har sendt ut, da kan de ikke dytte problemet over på oss, påpeker han.

Men nå sitter jo jeg plutselig med denne informasjonen. Mener du at dine klienters personvern og rettsikkerhet blir godt nok ivaretatt fra deres side, når dere har feil faksnummer registrert?


- Ja, dette bør ikke være noe problem med den kontakten vi har hatt med politiet opp gjennom årene. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Langenes.


Også i Sesam.no sin database står feil faksnummer registrert på Langenes. Dette mener han derimot ikke bør påvirke saken. Han mener politiet har ansvar for å sjekke bedre opp før de sender ut fakser.


Problem hos flere advokater
Datatilsynet er på sin side verken imponert over politiets eller advokatenes omgang med klientenes data. De mener bruken av faks medfører en risiko som nettopp tilfeller som dette viser.

- Denne våren har vi gjennomført fire kontroller hos forskjellige advokatkontorer og vi har spesielt reagert på bruken av faks som medium. Vi mener informasjon som dette ikke kan sendes over faks uten at det finnes gode rutiner og en sikret kobling mellom advokater og påtalemyndighet, opplyser seniorrådgiver hos juridisk avdeling, Christine Ulriksen.

Alvorlig lovbrudd
Ifølge henne er det ikke bare i dette tilfellet at rutinene svikter. Dette er et problem som er overhengende hos flere advokatkontorer og følgene kan bli svært alvorlige.

- Når sensitiv informasjon utleveres på denne måten er det et klart brudd på personvernsloven, påpeker Ulriksen.

Advokathuset ønsker likevel ikke å anmelde saken på vegne av sine klienter, men lover å ta saken opp med politiet.

Vil revurdere faksens funksjon
Politiet selv lover bot og bedring. De mener selv at faksen er et uheldig medium.

- Det er kun i hastesaker at informasjon blir oversendt på denne måten. Det ville vært vanskelig å sende slike saker via rekommandert post. Men vi vil se på muligheter for bedre sikring av informasjonen vi sender ut og om andre medier vil være bedre, faksen er et medium som begynner å bli gammeldags, opplyser Grøndal.

Intill den tid så spørs det da om du våger å stole på det norske rettssystemet fremover. Om du skulle være uheldig eller hardbarket kriminell, så er nok ikke valget stort, men vær da klar over at dine opplysninger fort kan havne hos en nyhetsredaksjon.

Oppdatering:
Etter at Teknofil skrev om denne saken tok nettkatalogen Sesam.no kontakt. De er selv lite interesserte i at feil faksnummer skal være registrert i deres systemer. De har derfor fjernet alle faksnummre på Advokathuset fra sin database.

- Vi henter vår informasjon fra Brønnøysundsregisteret og oppdaterer våre opplysninger hver tredje dag. Problemet er at Advokathuset har lagret feil nummer hos Brønnøysund. Inntill dette endres har vi fjernet faksnummeret på alle advokatene fra Advokathuset som har vært feilført, forklarer Hanne Nordstrøm, Markedsdirektør i Schibstedt Søk til Teknofil.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen