Politiet sliter fortsatt med virus
Teknofil

Politiet sliter fortsatt med virus

Politiet opplevde forrige uke at flere av deres maskiner var blitt infisert av virus. Fortsatt pågår arbeidet med å rydde opp i problemet.

Tok ut flere maskiner
Forrige uke kunne politiet rapportere at flere av maskinene i deres nettverk var rammet av virus. Det var torsdag at de slapp en melding om et virusangrep. Angrepet rammet ikke selve IT-systemet, men politiet advarte mot at angrepet kunne medføre noen forsinkelser da flere maskiner måtte isoleres fra nettverket. Selv håpet politiet at viruset ville være ute av systemet innen helgen, men nå kan de melde at problemet tar noe lengre tid å fikse opp i enn først antatt.

– Det ble antatt at ny spredning kunne inntreffe mandag morgen når mange logget seg på sine PC-er. Det ble gjennom helgen satt i gang tiltak for å være forberedt på denne situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Espen Strai i en pressemelding.


Politiet opplevde ikke noen ny spredning i dag, men jobber nå med å rense opp i de siste maskinene. Dette kan medføre noe treghet i nettet for besøkende på politiets nettsider.

- Det er imidlertid viktig å understreke at politiets generelle beredskap ikke er svekket som følge av virusangrepet. Nødnummer 112 fungerer som normalt, politiets samband er intakt, datasystemene fungerer og publikumshenvendelser kan håndteres på vanlig måte, påpeker Strai.

Ikke angrepet av utenforstående
Årsaken til virusproblemet er foreløpig ukjent, men ifølge Strai er det ingenting som tyder på at utenforstående har hatt som formål å skade det norske politiets IT-systemer.

- Foreløpig har vi hatt fokus på å rydde opp i problemet og vi har ikke gått inn for å finne årsaken. Men det er ikke grunnlag for å tro at det er utenforstående som har angrepet politiet, kan Strai fortelle Teknofil.

Med andre ord kan problemet komme av nettbruk fra politiet selv eller spredning via minnepenner eller andre eksterne harddisker som politiet har brukt på hjemmemaskiner eller andre steder.

Spiller med åpne kort
I fjor ble det kjent at flere norske kommuner spredde virus og ondsinnet programvare via sine nettsider. Det var derimot ingen kommuner som ville gå ut med informasjon om problemet. Det var Telenors sikkerhetssenter som til slutt opplyste at dette foregikk. Selv om publikum vil merke lite til problemet har politiet i denne saken valgt å gå ut med informasjonen selv.

Les også: Kommunene må gi informasjon

- Det henger sammen med at vi syns det er viktig å spille med åpne kort rundt dette. Media stiller mange spørsmål og da er det bedre at vi går ut med korrekt informasjon før det sprer seg rykter, sier Strai.


Ifølge Strai kan det fortsatt ta noe tid før viruset er fjernet fra alle maskiner og systemet er oppe som normalt.Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen