Full utrykning.
Teknofil
Full utrykning. (Bilde: Shutterstock)

Politiet i USA bruker ny programvare for å forutse kriminalitet

Men det er ikke helt som i Minority Report.

Ved hjelp av et program som heter PredPol kan politiet i USA til en viss grad forutse hvor kriminelle handlinger kommer til å bli utført.

Systemet bruker avanserte algoritmer, ikke helt ulike de som brukes i programvare laget for å forutse seismiske bevegelser og jordskjelv.

Amerikansk politikvinne i et arkivfoto.
Amerikansk politikvinne i et arkivfoto. Foto: Shutterstock

Finner faktorene bak kriminelle handlinger

Skaperne av algoritmene la merke til at nye kriminelle handlinger kan spores tilbake til faste og variable faktorer. De faste faktorene kan inkludere tvilsomme barer, mens de variable kan inkludere andre lovbrudd slik som gjengoppgjør.

Hvis det for eksempel skjer et innbrudd i ett hjem i et nabolag, økes risikoen for at andre hjem i samme nabolag blir utsatt for innbrudd, mener skaperne av systemet.

Ved hjelp av massevis av data og disse algoritmene, skaper PredPol et bykart der det peker på steder med økt risiko for lovbrudd. Disse stedene får så ekstra fokus av politiet.

Ved å være tilstede der lovbrudd ellers ville blitt utført, håper politiet altså å redusere antall lovbrudd totalt, forteller Forbes.

Mener de har fått resultater

Etter at politiet i Santa Cruz fikk tilgang på PredPol har antallet innbrudd ifølge Forbes sunket med 11 prosent, og antallet ran sunket med 27 prosent.

I Atlanta ble systemet tatt i bruk i to av seks politidistrikter, og også der ble det målt en nedgang i antall lovbrudd.

Det må selvsagt mer data til før det faktisk bevises at systemet virker. En uavhengig rapport basert på et pilotprosjekt i Shreveport konkluderte med at tiltaket ikke resulterte i noen statistisk nevneverdig reduksjon i kriminaliteten.

Systemet har også motstandere, som blant annet peker på at politifolk kanskje overvurderer trusselbildet og oppfører seg annerledes overfor lokalbefolkningen i de sonene systemet mener har økt risiko for kriminalitet.

– Jeg går inn i dette området, og så er plutselig alle Michael Brown, sier statskriminolog Peter Scharf i Louisiana.

Tjenesten koster individuelle politikammer opp mot 150 000 dollar – cirka 1,1 millioner kroner – per år.

Politiet bruker også teknologi på andre måter
Blant annet ved hjelp av denne dingsen, som kan «se» gjennom vegger »

(Kilde: Forbes via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen