Anmeldelse
Isbjørner lider under global oppvarming.

Polene smelter og vi kommer alle til å dø!

Mens filmer som The Day After Tomorrow lager en direkte trussel ut av klimaendringene, sniker Arctic Outbreak seg rundt og slipper løs udyret på en annen måte. Evelyn reiser til et arktisk strøk for å treffe faren sin, Dr. David Kruipen – en forsker og klimaaktivist. Sammen med andre studenter ankommer hun en tom forskningsbase, og det skal vise seg at den stadige minkende isbestanden har bragt med seg farer fra fortiden ingen hadde regnet med.

Arctic Outbreak, eller The Thaw som den heter originalt, er regissert av Mark A. Lewis. Skuespillerstaben består for det meste av mer eller mindre ukjente film- og TV-skuespillere, men ett navn stikker seg ut. Val Kilmer spiller Dr. Kruipen, og er kjent fra blant annet rollen som Batman i Batman Forever og Chris Shiherlis fra Michael Manns Heat. Selv om det ikke er noen tsunami mot New York i Arctic Outbreak, er filmen fremdeles ganske klar på sitt politiske budskap: isen smelter og det vil få katastrofale konsekvenser!

Verden går under, klisjeene består

Arctic Outbreak starter i en smått kaotisk dokumentarisk stil – vi får blant annet se en merkelig profetivideo med Val Kilmer, krangling om global oppvarming på TV, YouTube-videoer om en katastrofe og en video med en skrekkslagen jente. Det er en viss mystikk som henger i lufta de første minuttene av filmen – hva er greia? Hva driver Val Kilmer, indianeren og de andre forskerne med? Er det en mammut vi ser? Tankene går umiddelbart til utbrudd av virus og filmer som Dawn of the Dead fra 2004.

Innledende mystikk blir etter hvert byttet ut med hva vi kan kjenne igjen som en typisk generisk og klisjéfull film: det har gått til helvete på en fjern og isolert forskningsleir, en far og en datter har et problematisk forhold, datter oppsøker farens tilholdssted sammen med andre ungdommelige mennesker, de finner et tom og skummelt sted, skrekkelige ting begynner å skje... Høres det kjent ut? Legg til tradisjonelle trekk som at de karakterene som har sex blir straffet for det og en heltinne som også er final girl, så skjønner du tegninga enda mer.

Frossen idioti

Jeg har ikke tenkt til å avsløre trusselen i filmen, fordi det er mer givende å oppdage den selv. Den er ekkel nok og fungerer godt som en troverdig fiende, og både sted og omgivelser bidrar til å forsterke frykt. Selv om det som skjer er grusomt og forferdelig, har det heller ikke så mye å si for oss som tilskuere. Vi får aldri sympati med noen av rollefigurene, men det er manuset sin feil og ikke skuespillernes. De gjør faktisk en hederlig innsats. Det er minimalt med bakgrunnsinformasjon og sympatiske trekk å spore hos karakterene, selv om det eksisterer hint her og der. Dette blir uansett ikke nok for å gi oss en virkelig engasjerende opplevelse.

I tillegg til det noe manglende engasjementet kommer all dårskapen og idiotien som preger handlingen. Hvordan kan Val Kilmer overleve å bli skutt og ligge på bakken oppe i et arktisk strøk i mange timer? Hvorfor bryr ingen seg om at den asiatiske jenta plutselig har mange alvorlige utslett på kroppen? Hvorfor tar de ikke våpenet fra den skyteglade tosken? Dette og flere eksempler er billige unnskyldninger for å skape spenning, men spenningen er da også tilstede til en viss grad gjennom det hele. Trusselen våre helter møter på er såpass interessant i seg selv at det bidrar til å redde filmen litt, sammen med en temmelig engasjerende scene som involverer en kjøttøks. Minus for at omslaget lurer oss til å tro at Val Kilmer og indianeren skal ha større roller enn det de egentlig har.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Arctic Outbreak er en grei thriller, men ingen god film totalt sett. Filmen tar i bruk for mange klisjeer og stereotyper på en uengasjert og oppbrukt måte, men premisset og settingen bidrar til å gjøre filmen til noe annet enn bortkastet tid. De som ikke har noe imot generiske thrillere kan gjerne se filmen, mens alle som misliker det minste spor av dette burde holde seg unna.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen