Polaroid x530 blir tilbakekalt

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Se større bilder i produktguiden

Det kan nå se ut som dette kameraet forblir det vi kaller ”vaporware” – utstyr som blir annonsert, men som aldri kommer i handelen. Noen eksemplarer har riktignok allerede blitt levert, men ikke mange. Kameraet ble først anonnsert i februar 2004. Deretter var det helt stille om det til det ble lansert i forbindelse med PMA-messen i februar i år. Vi fikk klå på et prøve-eksemplar under CeBit-messen i mars. Nå kommer altså nyheten om det skal trekkes tilbake fra markedet.

Produsenten sier at det er på grunn av problemer med bildekvaliteten, og at det trekkes tilbake for å få en firmware-oppgradering. Problemene med bildestøy og dårlige farger kan sannsynligvis til dels rettes opp med en slik oppgradering, men det var også tydelige optiske problemer som tønnefortegning, kromatisk aberrasjon og vignettering. Dette er problemer som det er teoretisk mulig, men svært prosessorintensivt arbeid å gjøren noe med. Dessuten må det tilpasses hvert enkelt kamera, og må derfor kalibreres på fabrikken før kameraet sendes ut, noe som også er kostbart. Vi stiller oss tvilene til hvor vidt kameraet i det hele tatt har prosesseringskraft til å gjøre det.

Vi ser også at Polaroid oppgir kameraets oppløsning til 4,5 megapiksler, mens sensoren bare har 1,5 millioner lysfølsomme elementer. Fordelen med en Foveon-sensor er at hvert element ser farger, så man slipper å interpolere mellom pikslene for å oppnå et fargebilde, slik man må på tradisjonelle sensorer. Når Polaroid da velger å levere kameraet med en sensor med svært lav oppløsning og så interpolere likevel, så vil vi påstå at den store fordelen med Foveon er borte. En sensor med oppløsning på 1,5 megapiksler burde selvfølgelig har fordelen av svært lite støy, men det er heller ikke tilfelle med dette kameraet.

Vårt tips blir at dette kameraet ikke vil komme tilbake på markedet. Det har så mange kvalitative svakheter, og så få styrker igjen, at jeg ville blir overrasket over noen gang å se det i butikkhyllene. Vi synes det er svært trist, for Foveon-sensoren trenger større utredelse for å oppnå et volum som gjør det lønnsomt å legge utviklingsressurser i. I så måte var x530 et spennende eksperiment.

Hvis noen av dere lurer på hvorfor produsenten av kameraet er World Wide Licenses (WWL), og ikke Polaroid, så er det fordi Polaroid var under konkursbehandling i 2002, og de på den tiden ga WWL fulle rettigheter til å selge kameraer under Polaroid-navnet.

Selv om dette forsøket slo feil, så er det ikke noe i veien for at andre kan gjøre et tilsvarende eksperiment med større hell. Sensoren brukes allerede i Sigmas speilreflekskameraer, så det er lite som tyder på at problemene med x530 først og fremst skyldes sensoren.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen