Poenget som forsvant

Det belgiske forbrukerorganet Test-Aankoop utløste en storm av medieomtale og skriverier i forrige uke, etter at de gikk ut og hevdet at Nokia var den eneste av de store mobilprodusentene som manglet sikring mot overspenning i sine batterier og at selskapets telefoner derfor kan eksplodere uten forvarsel.

Nokia har benektet påstandene på det sterkeste, og har hevdet at Test-Aankoop må ha brukt forfalskede original-batterier i testene sine. De to selskapene ble derfor enige om å gjøre testene på ny, og har brukt de siste dagene på å teste batterier som har vært sertifiserte av Nokia selv og med den finske produsentens sjefsingeniør for batterier og annet personell til stede under testingen.

Resultatet ble dessverre like dystert som sist. Mens batteriene som kom direkte fra Nokia selv klarte seg fint gjennom testen, manglet hele syv av femten batterier kjøpt hos forhandlere den rette sikringen. Alle disse var kjøpt hos autoriserte Nokia-forhandlere og fremsto som originale for både Nokia og Test-Aankoop.

- Nokias eksperter åpnet batteriene og så på innmaten. Først da sa de at de var falske. Vi har bare selskapets eget ord for at de faktisk var det. Verken forbrukerne eller ekspertene kan se forskjell, sier testansvarlig for telekom Frank Vanmaele i Test Aankop til Dagbladet.no.

Dette står i skarp kontrast til Nokias påstander om at man ikke risikerer å kjøpe uoriginale batterier så lenge man handler hos autoriserte forhandlere. Enten er dette mulig allikevel, eller så er flere av selskapets batterier usikrede fra fabrikken av. I begge tilfeller ser det ut som om mange av de billigere Nokia-telefonene på markedet har fått den tvilsomme statusen som tikkende bomber.

Batteriene som kan være eksplosjonsfarlige skal være BML-3, BMC-3 og BLC-2. De to første batteri-typene har blitt brukt i de etterhvert utdaterte 3210, 3310 og 3330-modellene til Nokia, mens BLC-2 enda brukes i en rekke av de nyere modellene fra produsenten, inkludert 3510, 3510i, 5510, 6650 og 6800.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen