PMA flyttes i tid og rom

Etter en smått skuffende tam PMA i år, hvor en lang rekke større og mindre produsenter i fotobransjen glimret med sitt fravær, har PMAI, som står som arrangør, nå annonsert at messen flyttes fra midt i første kvartal til slutten av tredje. Dette for å unngå "nesten-overlappingen" med CES som var noe av problemet med årets PMA-messe. Deltagelse på en messe av dette kaliberet koster en formue - og ikke en liten en heller - og blant annet Canon valgte å prioritere CES fremfor PMA i år, siden de to messene ble arrangert like etter hverandre.

Årets PMA
Årets PMA

Man kan selvsagt argumentere med at dette er en naturlig utvikling for PMA, siden det i utgangspunktet er en messe med fokus på markedsføring av fotorelaterte ting, men samtidig er en slik utvikling nok lite ønskelig av arrangørene, fordi det vil føre til langt mindre oppmerksomhet ute i verden dersom den går for langt og nye produkter i stedet presenteres på andre messer.

Photokina, som er den store europeiske messen, arrangeres i Køln annethvert år, og klarer å tiltrekke seg nettopp de aktørene som i år valgte å prioritere CES fremfor PMA, og det er muligens nettopp et samarbeid med Photikina PMAI har i tankene når de nå flytter PMA til 8-11. september. Photokina arrangeres i år fra 20. september og utover, mens PMA allerede har vært avholdt i år, og dermed er det ingen krasj mellom de to store messene i 2011. Flyttingen er dermed svært godt timet og man har da god tid til å forhandle fram et samarbeid. Ved å kun arrangere PMA annethvert år vil man kunne spare penger for de ulike aktørene, og på den måten gjøre det enklere for dem å delta.

Dette er imidlertid ren spekulasjon fra vår side. Den offisielle grunnen til flyttingen er at høsten er en mer passende tid på året for store kjeder og andre som skal legge inn bestillinger for vinter- og julesesongen, men det er et ganske klart anstrøk av desperasjon å lese mellom linjene her. PMAI består av en lang rekke ulike organisasjoner, og to av de største, for henholdvis skolefotografer og sportsfotografer, vurderer å avholde sin egen messe på vårparten, fordi det er en bedre tid på året for nettopp disse to gruppene. Det synes ganske klart at PMAI ikke ville risikert å "miste" disse to gruppene uten videre, så når de likevel flytter selve messen til høsten, må det være av tungtveiende årsaker.

Det synes imidlertid usannsynlig at PMA, som i det siste som nevnt har vært nedprioritert av flere store potensielle deltagere, skal yppe til kamp med Photokina i 2012. Det vil i så tilfelle være en kamp de sannsynligvis vil tape. Et samarbeid synes dermed nærliggende.

Samtidig som PMA flyttes til høsten, returnerer også messen til Las Vegas. I 2010 ble den av ulike årsaker avholdt i Anaheim, mens den tidligere har vekslet mellom Orlando og Las Vegas. I fjor gikk imidlertid ryktet om at det var signert en tiårskontrakt med messesenteret i Las Vegas.

Med tanke på at 2011 vil være året der PMA for første gang offisielt åpner dørene for "mannen i gata", er dette en potensielt dårlig nyhet for nordmenn som ønsker å besøke messen. Det finnes knapt hoteller i Las Vegas som ikke også tilbyr pengespill av ene eller andre sorten, noe som på grunn av forbudet som nylig ble innført kan gjøre det vanskelig for nordmenn å gjøre opp for seg i kasinobyen.

Les også: PMA 2010 nærmer seg

Les også: PMA2010 - Dagen før dagen

Les også: Photokina 2008, dag 0

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen