PMA 2010 nærmer seg

Til helgen åpner en av verdens største fotoutstyrsmesser, PMA 2010 i Anaheim i California. Messen arrangeres hvert år av en liten stabel av interesseorganisasjoner, og har i tidligere år vært holdt to år i slengen i Orlando i Florida og Las Vegas i Nevada. De siste tre årene har den imidlertid vært avholdt i Las Vegas, og da Akam sist var til stede, i 2008, gikk det rykter om at en tiårskontrakt med messesenteret i Las Vegas var signert. Når årets messe likevel avholdes et annet sted, sies det at det skyldes oppussing i Las Vegas, men ryktene går også om at arrangørene på grunn av en viss finanskrise har fått et så godt tilbud i Anaheim Convention Center at det ville svare seg å flytte messen bare av den grunn.

Anaheim Convention Center, klikk for større bilde
Anaheim Convention Center, klikk for større bilde

Uansett, de fleste store og små fotoprodusenter har sine stands på PMA, men til fotoverdenens store overraskelse har Canon i år valgt å ikke delta, sannsynligvis av økonomiske årsaker. De deltok på CES tidligere i år, og kommer nok også til å delta på Photokina (hvor Akam også sannsynligvis kommer til å være representert), og siden det er alt annet enn billig å delta på slikt, må vi registrere en viss grad av forståelse for det valget, selv om vi samtidig må betrakte det som noe skuffende. Enkelte andre produsenter har fulgt Canons eksempel, men i det store og hele har vi ingen grunn til å tro at messen blir noe mindre interessant enn tidligere på grunn av dette. Det er for øvrig ikke første gang store firmaer har valgt å utebli, og både Adobe og Apple har tidligere glimret med sitt fravær.

Han her møtte vi på PMA i 2007. Kommer han i år også, tro?
Han her møtte vi på PMA i 2007. Kommer han i år også, tro?

Mye av det som lanseres i forbindelse med PMA vil dukke opp i løpet av de siste dagene før messens start, men ofte er også noen av de mest interessante lanseringene ikke på noen måte forhåndsannonsert, men stilles stille og rolig ut på messen uten videre dikkedarer. Dette var blant annet tilfelle med Sigmas ikke ukjente monsterzoom, Sigma APO 200-500mm F2.8 som plutselig bare dukket opp på PMA i 2007. Det samme gjaldt Fujifilms nye mellomformatkamera, men på PMA i 2008.

Men hva av nyheter forventer vi så å finne på årets PMA? Vel, akkurat det er det vanskeligere å spå i år enn på lenge, av flere grunner. For eksempel forventes det at Canon i løpet av året vil lansere flere nye speilreflekser, som skal erstatte henholdsvis EOS 1000D, EOS 50D og EOS 1Ds Mark III. Sistnevnte ryktes å skulle være i testfasen på årets vinter-OL som pågår i disse dager, og ryktene går også om en skokk nye objektiver fra Canon, men det må vel anses som tvilsomt at Canon kommer til å lansere såpass saftige nyheter på en messe de ikke deltar på, spesielt med tanke på at 2010 også er et Photokina-år.

Også Nikon forventes å skulle bytte ut noen av sine speilrefleksmodeller i år, men om det vil skje på PMA er heller uvisst, nettopp fordi Photokina avholdes om et drøyt halvår. På den annen side har de nå en gylden mulighet til å kuppe en del oppmerksomhet, nå som erkerivalen er fraværende. Likevel, selv om det fremdeles i høyeste grad er et godt kamera, er etterhvert Nikon D700 moden for en oppgradering. Det samme gjelder Nikon D90.

Pentax på sin side har redusert lanseringstakten en smule i det siste, så vi håper på noe nytt også fra den kanten - som for eksempel Pentax 645 Digital - om de skal henge med. Samtidig er det mange som venter på en erstatter til Sonys populære entusiastmodell A700 som for lengst er klar for utskiftning. Sony har lansert modeller i ett sett, uten at noen reell etterfølger har vist seg, så om det nå kommer en erstatter for dette svært populære kameraet er det mange fans som blir fornøyd. Samsung har på sin side lansert et helt nytt speilløst system, kalt Samsung NX, sannsynligvis ikke så rent lite inspirert av Panasonic og Olympus' micro four thirds-system, og begge disse systemene opplever en rivende utvikling for tiden, så det er ikke umulig at vi vil få se både nye kameramodeller og nye objektiver fra den kanten.

Og apropos objektiver så er det også mulig kjente tredjepartsprodusenter som Sigma, Tamron og Tokina vil ha mye nytt på gang. Førstnevnte har også muligens et kamera eller to på trappene, som for eksempel Sigma DP3 og Sigma SD15. Sistnevnte har vært i lanseringsfasen i noen år nå, noe som gir oss et visst håp om at det kanskje kan kalles et fungerende kamera når det en gang blir sluppet, noe som egentlig ikke var tilfellet med forgjengeren, SD14.

Også mer sære ting kan finne på å se dagens lys på PMA, i samme gate som Fujifilms 3D-kamera, eller annet like spennende leketøy.

Adobe har som nevnt ikke alltid deltatt på PMA, men det blir spennende å se hva de eventuelt har å komme med i år. Lightroom 3 har vært i beta-fasen en stund allerede, og spekulasjoner om hva som blir å finne i Photoshop CS5 har allerede pågått en stund.

Det som i alle fall er helt sikkert, er at Akams utsendte kommer til å være på plass. Er det noe du ønsker å tipse oss om, eller du vil vi skal spørre noen om, er det bare å legge inn en forespørsel i denne artikkeltråden, så skal vi se hva vi kan få til.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen