Plutos måne overrasker NASA
(Bilde: NASA/JHUAPL/SwRI)

Plutos måne overrasker NASA

Charon er like spennende som Pluto.

Det har vært mye snakk om Pluto i det siste, men NASAs New Horizons-fartøy har også tatt noen ganske spektakulære bilder av planetens måne, Charon.

En svært stor måne

Slik ser Plutos måne, Charon, ut.
Slik ser Plutos måne, Charon, ut.  Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

En av de tingene som gjør Charon interessant er at planetens diameter er omtrent halvparten så stor som Pluto. Ingen andre måner i solsystemet vårt er like store i forhold til planeten de går rundt.

Månens kraftige gravitasjon gjør at Charon egentlig ikke går i noen tradisjonell bane rundt Pluto. I stedet beveger begge klodene seg i en slags runddans, og det har vært snakk om at Pluto og Charon heller burde klassifiseres som et system med to dvergplaneter.

I videoen under ser vi en slags «flyby» av månen, satt sammen av fotografier og en midlertidig digital landskapsmodell laget ved å kombinere bildene fra to av kameraene ombord på romsonden:

Overraskende landskap

Når NASA nå har fått tatt en skikkelig titt på månen, viser det seg at den på mange måter er like overraskende som Pluto selv.

I stedet for et monotont «månelandskap» preget av nedslagskratere, har Charon et fascinerende landskap med fjell, juv, rasområder og, i likhet med Pluto, store fargevariasjoner.

Legg merke til forskjellen mellom nord og sør.
Legg merke til forskjellen mellom nord og sør. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

I tillegg kan man se en ekstremt stor sprekk som markerer et skille mellom den nordlige og sydlige halvkulen til Charon. Den sydlige halvkulen har færre store nedslagskratere enn den nordlige, noe som ifølge NASA indikerer at overflatelandskapet der er mye yngre.

De vet ikke hvorfor det er en slik forskjell, men trekker blant annet fram kryovulkanisme som en mulig årsak.

– Teamet diskuterer muligheten for at et indre hav av vann kan ha fryst til for lenge siden, og at den resulterende endringen i volum har ført til at Charon har sprekt opp slik at vannbasert lava nådde overflaten, sier Paul Schenk fra New Horizons-teamet hos Lunar and Planetary Institute i Houston.

En annen overraskelse er at Pluto og Charon har veldig ulike farger, noe dette sammenligningsbildet viser:

Charon er mye mørkere enn Pluto.
Charon er mye mørkere enn Pluto. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

På tur videre

New Horizons har nå forlatt Pluto og Charon, og er på vei mot sitt neste mål. Det er en ganske liten klode i Kuiper-beltet, som heter 2014 MU69. New Horizons passerer kloden den 1. januar 2019.

Veien videre.
Veien videre. Foto: NASA

I mellomtiden vil den sende massevis av data fra Pluto-passeringen tilbake til jordkloden, der forskerne venter i spenning. Det vil ta cirka ett år før vi har fått all dataen fra New Horizons.

Den ventende dataen inkluderer bedre bilder av de fire andre satelittene som går i bane rundt Pluto–Charon. De heter Nix, Hydra, Kerberos og Styx.

Men NASA har allerede lastet ned mye heftig bildemateriale
Se New Horizons passere Pluto på 20 sekunder »

(Kilde: NASA via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen