Test

PlayStation 3

Selv om folk andre steder i verden har kunnet kjøpe Sonys nye spillkonsoll, PlayStation 3, i lang tid, har europeiske og norske forbrukere måtte vente i måneder.

Vi testet konsollen i lokalene til den nordiske distributøren, Nordisk Film.

Vil du ta en titt på kontrollen selv før du kjøper, og befinner deg i Oslo-området, kan du ta en tur til Elektrofil-messen som går av stabelen i helga. Her er det stilt ut massevis av konsoller til fri spilling.

Spillerens mekka

Vi kommer inn døren til et rom som er stappfullt av fet Sony-teknologi. HD-skjermene, som selvsagt har 1080p-oppløsning, er festet godt til veggen. Et hissig surroundanlegg er koblet til, mens to vibrasjonsstoler kaller oss innbydende til seg. Allikevel må vi drøye det litt før vi slenger oss ned. Konsollen må tross alt undersøkes grundig. 

Designmessig er Xbox 360 og PS3 som natt og dag. Xbox 360 gir et langt mer lekent inntrykk enn PlayStation. Sistnevnte har derimot linjer og et speilblankt sort deksel som gir et langt mer eksklusivt inntrykk enn det Xbox 360 klarer. Vi er imidlertid en smule overrasket over størrelsen. Den er faktisk en god del større enn det vi regnet med.

Man starter konsollen og bytter plater ved hjelp av trykksensitive flater på toppen av konsollen. En elegant løsning som forsterker det eksklusive inntrykket. Allikevel er det støynivået som imponerer aller mest når det gjelder det ytre. For hvis dette er representativt for den ferdige boksen kan man glede seg. Der Xbox 360 mest av alt høres ut om en flymaskin, skal man ha god hørsel for å legge mye merke til PS3. 

Les også våre andre konsolltester:

TEST: Nintendo Wii
TEST: Xbox 360 - HD DVD

Gammel kjenning
Etter å ha slått på spillkonsollen blir man fort tatt inn i menysystemet til PlayStation 3. Alle som har testet PlayStation Portable vil kjenne seg godt igjen her. Systemet er i praksis identisk og vi har stor sans for både brukervennligheten og det minimalistiske utseendet.

Vi er litt skuffet over at vi ikke fikk mulighet til å teste online-funksjonaliteten. Her har tross alt Xbox 360 imponert stort og det er essensielt at Sony klarer å komme opp med noe lignende. Vi kommer tilbake med en fullstendig test av dette når det er tilgjengelig. 

Før vi går til spillene må vi si noen ord om håndkontrolleren. Denne ser identisk ut med den klassiske DualShock-kontrolleren til PlayStation. Den store forskjellen ligger i at PS3-versjonen ikke vibrerer.

I stedet har den bevegelsessensorer, som kan brukes i de forskjellige spillene. Vårt inntrykk av selve kontrolleren er at den blir i letteste laget. Kanskje vi er litt småpirkete, men man blir nesten litt redd for å trykke skikkelig på den av frykt for at den skal gå i stykker.

Vi har testet tre spill, Genji: Days of the Blade, Motorstorm og Resistance: Fall of Man.

Genji: Days of the Blade
Første spill ut er et typisk japansk hack-and-slash-spill. Grafisk sett ser det relativt ordinært ut. Ikke noe tyder på at dette er et spill til neste generasjon spillkonsoll vi snakker om. Mest av alt får vi følelsen av at noen har forspist seg på den største Crayola-boksen, med etterfølgende spyorgie. Det er så mange og sterke farger at man får helt vondt i øynene. 

Spillbarheten er grei nok, og kontrollen er ikke spesielt vanskelig å lære seg. Allikevel følte vi oss relativt fort ferdig med dette spillet. Med bare et par timer til rådighet blir man tross alt ganske dømmende. Vi skal imidlertid gi dette en sjanse til når fullversjonen kommer. Til nå var det derimot relativt lite som minte om neste generasjon.

MotorStorm
Da har vi langt mer sans for MotorStorm. Dette spillet har vært koblet til PS3 siden konsollen ble presentert for første gang. Her snakker vi om et skikkelig off road-bilspill. Det unike med spillet er at det tar i bruk fysiske lover på en måte som har vært lite brukt tidligere. Bilene lager blant annet spor i gjørma som gir verre kjøreforhold jo lenger ut i løpene man kommer.


Utviklerne har kommet opp med en meget spennende måte å lage spill på. Dette holder en på tå hev på en helt annen måte en i vanlige bilspill. Fartsfølelsen er samtidig meget god, spesielt på en av banene vi testet. Grafisk sett er dette også langt mer neste generasjon enn Genji. 

Man kan bruke bevegelsessensoren i kontrollen til å styre bilene som om det var et ratt, men etter å ha prøvd det gikk vi fort tilbake til vanlig bruk. Et artig element, men å sette seg inn i dette ville tatt langt mer tid enn det vi hadde til rådighet.

MotorStorm var utvilsomt det spillet vi brukte desidert mest tid på. Det er en tittel vi ser for oss at vi kommer til å bruke en mengde tid på videre. Et virkelig morsomt bilspill, med full fart, god grafikk og relativt mye variasjon. Skal vi klage på noe var det at lyden kunne vært noen hakk bedre. Uansett har MotorStorm potensial til å bli en av de viktigste PS3-titlene. 

Resistance: Fall of Man
Siste spill i bunken var et mer klassisk skytespill. Historien er satt til vår verden, om enn for en del år tilbake. Allikevel er det ikke mye som ligner på vårt samfunn.

Andre verdenskrig har blant annet aldri funnet sted. Men i 1951 dukker den nådeløse rasen Chimera opp og legger store deler av verden under seg. En amerikansk sersjant er tydeligvis mannen til å rydde opp, og det sier seg vel selv hvem som skal styre han.
 

Selv om historien er ganske klisjefylt er den overraskende engasjerende, i hvert fall i løpet av de få brettene vi spilte. Grafisk sett ser det veldig pent ut, selv om man her har det motsatte problemet av Genji. Fargene blir i overkant blasse. Allikevel ser vi her at det er snakk om neste generasjon.

Spillbarheten er god, samtidig som spillet flyter utrolig godt. Allikevel sitter vi ikke igjen med den helt store følelsen uten at vi klarer helt å sette fingeren på hvorfor. 

Trenger mer tid
Totalt sett må vi si at vi faktisk er ganske imponert over vårt første møte med PlayStation 3. Støynivået og utseendet var bedre enn ventet. Samtidig synes vi at dette var et minst like godt førsteinntrykk som det vi fikk av Xbox 360 i fjor. 

Av spillene har vi størst sans for MotorStorm. Resistance: Fall of Man er en god nummer to, mens Genji faller helt gjennom, i hvert fall ut fra førsteinntrykket. Fordelen for norske brukere er at den sene lanseringen betyr at langt flere spill tilgjengelig når konsollen kommer hit.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen