Kontrolleren har fått et nytt berøringsfølsomt felt.
Teknofil
Kontrolleren har fått et nytt berøringsfølsomt felt. (Bilde: Sony)

PlayStation 4 er annonsert

Sony legger alle kortene på bordet akkurat nå.

Under torsdagsnattens direktesendte PlayStation Meeting 2013-konferanse avduket Sony sin nye spillkonsoll, PlayStation 4. Noen pris eller spesifikk dato dukket ikke opp, men vi fikk vite at konsollen kommer en gang i tiden før julen ringer inn i 2013 – i hvert fall i Amerika.

Vi fikk heller ikke bivåne maskinvaren som skal stå bak det nyannonserte hoppet til neste generasjon under den litt over to timer lange konferansen. I stedet fokuserte Sony på spill, tjenester og PlayStation 4s fremtid.

Ifølge Sony-toppen Andrew House er ikke selve boksen lenger det eneste som er viktig for spillfansen. Nå handler det mer om å gi opplevelser som strekker seg utover boksen – sosiale funksjoner som gjør at PlayStation-navnet ikke holder seg kun på én plass. House lovet at den nye konsollen vil være et mekka for episodiske- og gratisspill, men viste etter sigende ikke noe slikt innhold.

– Stua er ikke lenger hovedfokuset i PlayStation-økosystemet – spilleren har tatt over den rollen, fortalte House like før annonseringen av konsollen var et faktum.

Kraftig maskinvare

Playstation 4 vil ha kraftig maskinvare.
Playstation 4 vil ha kraftig maskinvare.

Selv om selve designet på boksen som skal plasseres under TV-en uteble fikk vi da likevel vite litt om hva PlayStation 4 har å by på av ytelse. Den nye konsollen kjører på en 64-bits åttekjernes x86-prosessor, noe som er et kvantesprang vekk fra PlayStation 3-konsollens komplekse Cell-prosessor. Sony kastet seg bak det de håpet var en kraftplugg i 2006, men flere utviklere meldte om trøblete utviklingsforhold under Cell-regimet. PlayStation 4s nye ytelseshåp vil angivelig lette på problemene fra forrige generasjon, ettersom den er nærmere en PC.

I tillegg har Sony stappet et «svært avansert grafikkort» inn i boksen som skal kunne håndtere 2 teraflop/s. Sist, men ikke minst, kroner 8GB GDDR5 RAM verket, og byr dermed på mengder av minne. Noen harddiskspesifikasjoner dukket ikke opp.

Helt ny kontroller

Kontrolleren har fått et nytt berøringsfølsomt felt.
Kontrolleren har fått et nytt berøringsfølsomt felt.Foto: Sony

Sony viste frem den nye kontrolleren også, kalt DualShock 4. Denne virker å være litt annerledes ut enn den lekkede prototypen, men du kan tydelig se at de kommer fra samme kull. Et berøringspanel har okkupert plassen der start- og select-knappene før har vært, og en mini-jack-port vitner om enkel ørepluggtilgang. På ryggen kan man skimte en lyssender som skal benyttes i tandem med et nytt kamera som på bilder ligner mistenkelig på Microsofts Kinect.

Du kan strømme spillingen din direkte på nettet.
Du kan strømme spillingen din direkte på nettet.

Kontrolleren har også en «Share»-knapp, slik mange rykter har hevdet i forkant av kveldens begivenheter. Med denne knappen skal man kunne laste opp video til nettsider, eller dele med andre PlayStation 4-brukere lett – til og med mens man fremdeles spiller. Deling via Facebook og Ustream ble nevnt som eksempler.

Rent praktisk skal man kunne avslutte og begynne spilløkter igjen uten lange oppstartstider. Ikke ulikt iPad vil konsollen kunne stable seg på bena igjen og la spilleren fortsette der han slapp etter lengre tidsperioder med inaktivitet. Alt lagres i hurtigminnet, klart til bruk igjen ved neste anledning.

Direkte videostrømming

Du kan strømme spillingen din direkte på nettet.
Du kan strømme spillingen din direkte på nettet.

Gaikai-sjefen Dave Perry kom inn på scenen fortalte om hvordan tjenesten skal fungere på PlayStation 4. Som mange sikkert husket bladde Sony opp for å sikre seg strømmingstjenesten i fjor sommer – en tjeneste som gjør det mulig å spille spill via Internett, uten kraftig maskinvare – og det er nå vi begynner å se fruktene av handlingen.

Målet er at så mange PlayStation 4-titler som mulig skal kunne spilles på PS Vite via «Remote Play», en tjeneste som lar spillere strømme video fra en enhet til en annen. Perry hevder PlayStation 4 vil fungere som en server som strømmer informasjon ut, og enheter, slik som PS Vita vil fungere som klient.

Her skal det være mulig å ta opp igjen spilløkter mellom de to plattformene. «Remote Play»-funksjonen eksisterer per dags dato også på PlayStation 3 sammen med PS Vita, men er langt fra optimal. Sony bedyrer dog nå at de har gjort mye for å forbedre forsinkelser mellom de to sammenkoblede enhetene.

Støtter ikke gamle spill

Noe som utvilsomt vil være ankepunktet til en del arge spillere er mangelen på bakoverkompitabilitet. Perry kunne fortelle at den nye konsollen ikke støtter PlayStation 3-spill, men at Sony jobber med å få konsollen til å strømme spillene via Gaikai-nettverket. Målet er å tilby PlayStation-, PlayStation 2- og PlayStation 3-spill via Gaikai etter hvert.

Ikke overraskende vil konsollen la brukeren ta del i en rekke nettjenester, slik som for eksempel Netflix. Amerikanerne får også en rekke andre tjenester, slik som men det er usikkert om disse kommer til Norge.

Ingen ventetid

Alt skal starte umiddelbart så fort du setter deg ned for å spille.
Alt skal starte umiddelbart så fort du setter deg ned for å spille.

Mest spennende var likevel muligheten til å begynne å spille et spill så raskt man har kjøpt det på PlayStation Store, en prøveversjon som streames direkte til konsollen. En separat chip tar hånd om nedlastingen, og når spillet er lastet ferdig er det bare å hoppe over til konsollens spill.

Basert på kjøp du gjør i nettbutikken skal konsollen også automagisk greie å sortere ut hva du mest sannsynlig er ute etter å prøve – en tjeneste som mest sannsynlig kommer til å by på noen merkelige resultat om vi skal dømme etter dagens anbefalingssystem.

Bli med over på neste side, så ser vi på alle spillene som ble vist frem, og fremtidsutsiktene til Sony.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen