Skjermdump fra reklamefilmen som har ligget på en rekke DVD-filmer.
Skjermdump fra reklamefilmen som har ligget på en rekke DVD-filmer.

Plateorganisasjon stjal musikk til anti-piratreklame

Nå får komponisten endelig erstatning.

«Du ville ikke stjålet en bil, du ville ikke stjålet en veske, du ville ikke stjålet en TV, du ville ikke stjålet en film. Å laste ned piratkopierte filmer er stjeling, stjeling er ulovlig, piratkopiering er ulovlig.»

Slik er ordlyden i den velkjente reklamesnutten (se den nederst i denne saken) ,som frem til tiårskiftet var lagt inn på en rekke DVD-filmer. Den skulle advare og opplyse mennesker om at å laste ned filmer faktisk er imot loven.

Det viser seg nå at det ikke eksisterte rettigheter til å bruke lydsporet, og komponisten som hadde laget det fikk aldri kompensasjon. Etter fem år etter at saken startet har en nederlandsk rettsinstans nå tilkjent komponisten erstatning, og konkludert med at lydsporet i filmen ble brukt ulovlig.

Skulle brukes én gang

Det er den nederlandske komponisten Melchior Rietveldt som har laget lydsporet. Han tok på seg oppdraget i 2006, og det skulle bare brukes en gang i en reklamesnutt mot piratkopiering, på en lokal filmfestival.

Men året etter oppdaget han selv at lydsporet ble brukt på en lignende reklamesnutt i en Harry Potter-film han hadde kjøpt på DVD. Det viste seg senere at reklamen var blitt brukt i minst 71 filmer, utgitt på DVD i en rekke land – blant annet her i Norge.

Rietveldt kontaktet Buma/Stemra, en nederlandsk organisasjon som forvalter komponisters musikkverk – i likhet med norske Tono. Det var denne organisasjonen han hadde den opprinnelige avtalen med. De anerkjente at en feil var gjort, og ga han en kompensasjon på 15 000 euro.

De lovet også å gi ham en liste over alle filmene lydsporet var blitt brukt i, en liste som aldri ble laget.

Krevde langt mer

Saken lå stille noen år, før Rietveldt i 2009 plukket den opp igjen. Han hadde sa kommet frem til at kompensasjonen ikke var i nærheten av god nok. To år senere, i 2011, fikk han ytterligere 10 000 euro.

Det holdt ikke. Etter mye frem og tilbake saksøkte Rietveldt Buma/Stemra, fordi han mente han hadde krav på minst 165 000 euro. I juni fikk han ytterligere 31 000 euro, men han la ikke fra seg søksmålet.

Denne uken kom en rettsinstans i Amsterdam til en endelig avgjørelse. De konkluderte med at Buma/Stemra hadde opptrådt uaktsomt i måten saken ble håndtert.

Plateorganisasjonen måtte gi Rietveldt ytterligere 60 000 euro, noe som dro totalbeløpet opp til 116 000 euro. I tillegg skal de dekke utgiftene hans i forbindelse med rettsaken, samtidig som organisasjonen fikk en bot på 20 000 euro.

Reklamesnutten det gjelder kan du se her:(Kilde: Torrentfreak)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen