Platebransjens neste mareritt er...

Alternativ tekst mangler

En undersøkelse gjort i Storbritannia med 1 500 barn i alderen opp til 13 år viser nemlig at en tredel av barna i aldersgruppen har delt musikk fra telefonen sin med andre venner. Og hele 45 prosent sier de gjerne skulle hatt muligheten til det.

Deling av musikk som er opphavsrettsbeskyttet er ulovlig, og barnene begår i teorien lovbrudd når de deler musikk over mobilen. Om det så bare er en ringetone, så kan saken teorietisk sett straffeforfølges.

Nå mener analytikere at musikkdeling over mobilen kan bli platebransjens neste store mareritt.

- Musikkdeling på internett ble av pltebransjen sett på som en av de største truslene på mange år, og denne undersøkelsen viser at mobiltelefonen kan komme til å øke problemet, sier Robin Hart, analytiker i Intuitive Media til BBC. - Barnene er ikke klar over at de gjør noe ulovlig, mener han.

Ikke uventet
Over 250 000 barn i Storbritannia under 10 år har en mobiltelefon med mp3-spiller, et tall som vil vokse voldsomt de neste årene.

Justin Pearse, redaktør i magasinet New Media Age, som har bestilt undersøkelsen mener at utviklingen ikke er uventet, tatt i betraktning at musikkmulighetene til en telefon i dag er langt bedre enn den var for bare noen måneder siden.

Pearse mener at musikkdeling over mobiltelefonen vil bli et svært vanlig fenomen i løpet av så kort tid som uker eller måneder, ettersom det vil befinne seg en hel del avanserte mobiltelefoner under juletreet.

"Bekymret"
Da musikkdeling over nettet tok av på slutten av 90-tallet, svarte platebransjen med en rekke søksmål fordi de mente de tapte milliarder av kroner på piratdeling.

Platebransjen har også sagt seg "bekymret" over den ferske rapporten, til tross for at Hart mener tallene viser at problemet ikke er "et stort problem" enda.

Robin Hart advarer videre mot å ta rettslige skritt mot barn som deler musikk. - Barnene gjør dette i god tro. Vi trenger ikke gjøre dem til kriminelle, mener han ifølge BBC.

I stedet mener Hart at billig musikknedlasting fra mobiloperatører eller andre tjenestetilbydere vil kunne begrense omfanget av musikkdelingen. Han mener også at spredningen fra telefon til telefon kan ha en positiv reklame-effekt, og ber derfor platebransjen om heller å se fordelene i det som skjer, enn å slå hardt ned på det.

- Den ultimate veien til å få økte inntekter med mobilen vil være å tilby musikkfans det de vil ha og oppfordre dem til å laste ned musikken lovlig, avslutter Hart.

(Kilde: BBC Technology)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen