(Bilde: Hardware.no)

Platebransjen vil blokkere piratsider direkte i nettleseren

Ønsker kraftigere virkemidler mot piratkopiering.

Bransjeforeningen for plateindustrien i USA, RIAA, har lenge vært på hugget i kampen mot ulovlig fildeling og tok for eksempel i sommer til orde for at Google skulle fjerne piratsider fra søkeresultatene.

Nå har organisasjonen røpet flere detaljer i sin plan for å prøve å få has på piratkopieringen av medlemmenes åndsverk. Det skjedde i form av en høring i den amerikanske kongressen med RIAA-sjefen Cary Sherman, skriver TorrentFreak. RIAA har publisert deler innholdet i høringen på sine egne nettsider.

Blokkering i nettleseren

Under høringen skal Sherman blant annet at sagt han ønsker et nærmere samarbeid mellom dem som sitter på opphavsretten og ulike tjenestetilbydere og nettsteder. Igjen rettet han spesielt oppmerksomheten mot Google, som han mener ikke på langt nær gjør nok.

Sherman ønsket blant annet at selskapet «frivillig» påtar seg å rangere søkeresultatene etter hvorvidt nettsidene er «autoriserte» til å tilby innholdet det søkes etter eller ikke.

RIAA-sjefen vil imidlertid også gå etter nettleserne. Han pekte på at Googles nettleser Chrome har en funksjon for å advare brukeren om farlige nettsider, og foreslo at denne funksjonen kunne brukes på tilsvarende måte til å sende folk bort fra piratnettsider og over til lovlige sider i stedet.

Vil gjenopplive anti-piratavtale

Sherman nevnte initiativene som Google allerede har tatt i kampen mot barneporno, løsninger som potensielt også kan brukes til å blokkere lenker til sider med opphavesbeskyttet materiale.

Under høringen kom det for øvrig også frem at RIAA ønsker å gjenopplive en anti-piratavtale som organisasjonen inngikk i 2007 med blant andre Microsoft, CBS og Disney.

Denne avtalen innebærer blant annet å jobbe for å identifisere og blokkere sider som «hovedsakelig» bryter opphavsretten og gi rettighetshaverne bedre muligheter til å lokalisere stjålet materiale. I tillegg ser man visstnok også på å bruke fingeravtrykk som identifiseringsmetode for å luke bort uautoriserte opplastere av innhold.

Piratene har imidlertid sine egne løsninger:
Den nye piratnettleseren er laget for å omgå blokkeringer »

(Kilde: TorrentFreak, RIAA)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen