Platebransjen avgifts-belegger alle harddisker

(Bilde: Oleksiy Mark, Shutterstock)

Platebransjen avgiftsbelegger alle harddisker

Kopieringsavgiften utvides i Sverige.

Det siste året har svenske forbrukere måtte betale en egen kopieringsavgift på eksterne lagringsmedier. Minnepinner, DVD-plater og eksterne harddisker har blitt opp mot 100 svenske kroner dyrere, slik at rettighetshaverne får en kompensasjon for tapte inntekter på grunn av privatkopiering.

Nå utvides avgiften i Sverige til å også gjelde samtlige interne harddisker og SSD-er, uansett om de står montert eller kjøpes løst til en stasjonære maskin, bærbar PC eller spillkonsoll. 

80 kroner dyrere

Det er organisasjonen Copyswede, som representerer rettighetshavere i Sverige, som står bak den omstridte avgiften.

I en pressemelding kunngjør organisasjonen av kopieringsavgiften utvides fra og med 1. september i år til å gjelde datamaskiner med internminne, harddisker, nettbrett og spillkonsoller.

Til det svenske teknologinettstedet Sweclockers.com, bekrefter den svenske bransjeforeningen for elektronikkforhandlere, ElektronikBranschen, at avgiften også gjelder SSD-er og andre flash-baserte lagringsmedier.

Kompensasjonsbeløpet er 1 svensk krone per gigabyte for enheter mellom 2 og 80 gigabyte, mens større lagringsmedier blir avgiftsbelagt med 80 svenske kroner uansett kapasitet. Det er utsalgsstedet som må håndtere og betale den nye skatten, som i praksis gjør alle harddisker 80 kroner dyrere i butikken.

Lov fra 80-tallet

Grunnen til at Copyswede nå kan kreve avgifter på alle lagringsmedier, både interne og eksterne, er at Sverige i 1982 innførte en kassettbånd-skatt. Om du var ungdom på den tiden, husker du kanskje at kasesttbåndene ble aktivt brukt til å kopiere og dele musikk venner i mellom.

Skatten ble da innført som en kompensasjon til rettighetshaveren, slik at svenskene kunne dele musikken venner i mellom – såkalt privatkopiering – samtidig som platebransjen ble kompensert. Det er den samme hjemmelen Copyswede nå lener seg på, fordi de mener at harddisker, SSD-er og minnepinner er «spesielt godt egnet» til å privatkopiere, og at de derfor må avgiftsbelegges.

ElektronikBranschen har nå fått nok, og mener at hele kassettskatt-loven må begraves:

– Ingen stiller spørsmål ved opphavsmannens rett til å få betalt for sitt arbeid. Men å bruke gårsdagens kassettbåndskatt på en ny teknologi, der den unge generasjonen er den største konsumentgruppen, er feil vei å gå, skriver Klas Elm, direktør for ElektronikBranschen, i en pressemelding.

Norge har også fått en ny og IT-relatert lov:
Fra og med denne uken er det utrygt å piratkopiere i Norge »

(Kilde: Copyswede og ElektronikBranschen, via Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen