Plasma-TV - en strålingsbombe

- Når naboen slår på sin 50-tommers flatskjerm, kan jeg bare glemme å bruke kortbølgeradioen min. Den elektromagnetiske støyen fra skjermen overdøver all radiokommunikasjon, sier Willy Jensen i Fredrikstad til Teknofil. Jensen som er en av Norges 3.700 radioamatører har ordnet opp med naboen, men når neste plasmaskjerm dukker opp i nabolaget så er det på'n igjen.
Sjefingeniør Per Granby (bildet) i Post- og teletilsynet har aksjonert flere ganger ovenfor TV-skjermer som slår ut radiokommunikasjon.

Over og ut?
Amatørradio var svært populært blant teknikkinteresserte nordmenn før Internett ble vanlig i slutten av 1990-årene. Radioamatører snakker med radioamatører over hele verden via sine kortbølgeradioer:
- GB2ZZ kaller. Kan du høre meg, UA9ABC? Over!
Nå er hobbyen truet. Elektromagnetiske felt rundt nye flatskjermer er så kraftige at de blokkerer frekvenser under 30 Megahertz.
- Over og ut!


Radioamatør i 1950-årene.

Plasmaskjermer er verst
Store plasmaskjermer fra Panasonic og Pioneer er ille nok, men PC-strømforsyninger og adaptere som formidler bredbånd via boligens strømkabler skaper også trøbbel, forteller Willy Jensen. Eksempler på elektromagnetisk støy kan du lytte til her. Slike forstyrrelser har vært opphav til mange bitre nabofeider.

Protester i mange land
• Tidligere i år klaget tyske radioamatører til det tyske teletilsynet, og Panasonic sendte sporenstreks en delegasjon på besøk. Panasonic lovet å redusere strålingen.
• Englands 55.000 registrerte radioamatører har også tatt affære. Nå forbyr det britiske teletilsynet Ofcom utstyr med sterk stråling: - Hvis en radioamatør blir forstyrret av en flatskjerm, pålegger Ofcom TV-titteren å slå av skjermen eller kjøpe en ny, forteller Willy Jensen.

- Hvorfor er ikke Post- og teletilsynet mer på hugget ovenfor elektronisk støy, spør han.


Dagens mest avanserte og kompakte amatørradio.

Klager til Post- og teletilsynet
Sjefingeniør Per Granby i seksjon for frekvenskontroll i Post- og teletilsynet medgir at de har mottatt støyklager: - Jeg vet at plasmaskjermer fra bestemte produsenter har skapt krøll, forteller Granby til Teknofil. - Radioamatørene blir forstyrret fordi de ofte lytter etter svake signaler på kort- og mellombølge, men alle som bruker HF-området (høyfrekvent) kan bli forstyrret. Det gjelder for eksempel både Forsvaret og ambassadenes kortbølgesamband, sier han.

Kan det være farlig?
- Kan kraftig elektromagnetisk stråling fra plasmaskjermer ha negative helsemessige konsekvenser?

- Vi har bare undersøkt radiostøyforhold for frekvenser over 150 kHz. Med utgangspunkt i disse målingene ligger strålingsverdiene langt under de internasjonale grenseverdiene for elektromagnetiske felt som ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) og WHO (World Health Organization) har utarbeidet. Det danner grunnlag for Statens Strålevern som vi samarbeider med, sier Granby. - Nei, vi kjenner ikke til eksempler på negative helsemessige konsekvenser i Norge, sier han.

Overfølsom for stråling
Hundrevis av nordmenn er overfølsomme for stråling fra elektrisitet og elektronikk. Et symptom er kløe, rød hud, utslett, stikking og varmefølelse knyttet til TV-skjermer, PC-skjermer og lysstoffrør. Det andre er hodepine, trøtthet, muskelsmerter og søvnproblemer som kommer fra alle slags elektriske felt og utstyr som kraftlinjer, forbrukerelektronikk, mobiltelefoner og andre radiosendere. Det er imidlertid ikke bevist at elektromagnetiske felt er årsaken til plagene. FELO - Foreningen for el-overfølsomme -  kan gi ytterligere informasjon.

Prosessorer og strømforsyninger
Norske hjem og arbeidsplasser fylles med stadig flere digitale bokser. En vanlig kilde til elektromagnetisk stråling og støy er dårlig isolerte prosessorer i PC-er, digitale TV-mottakere og andre digitalbokser. En annen støykilde er små, kompakte strømforsyninger (switch mode power supply). Fordi de internasjonale standardene ikke stiller krav til elektromagnetiske felt i HF-området, kan produsentene CE-merke og selge utstyret på lovlig vis. CE-merket (Conformite Europeene) innebærer at produktet overholder EUs krav til helse, sikkerhet og miljø hjemme og på jobb. Men merkingen er altså ingen garanti mot radiostøyproblemer.


Svensk amatørradioklubb fra 1980-årene.

En versting i strømkabelen
Den verste kilden til høyfrekvent støy er PLC (power line communication) eller power line network. Den bruker små adaptere som plugges til stikkontaktene til å formidle bredbånd gjennom boligens strømkabler. Altibox bruker PLC til å formidle bredbånds-TV gjennom boligens strømkabler.

• I USA gikk den amerikanske radioligaen ARRL med sine 156.000 nedlemmer til sak mot det amerikanske teletilsynet FCC for deres godkjenning PLC. De vant en knusende seier i amerikansk høyesterett.
• Portugal og Nederland som har mange PLC-nettverk, har tatt opp problemene med EU-kommisjonen.

- PLC er en versting som vi følger nøye, sier Per Granby. - Strømnettet fungerer som en diger antenne som genererer sterk stråling. En rekke radiofrekvenser i det høyfrekvente området blir forstyrret.

Liberal praksis i Europa
- Hvorfor slår ikke Post- og teletilsynet generelt hardere ned på utstyr som beviselig forstyrrer andre?

- EØS og EU-kommisjonen (se "Commission Recommendation on broadband communications through powerlines") har en liberal holdning til den nye PLC teknologien. Norge følger samme praksis, men vi aksjonerer alltid når vi mottar klager på elektronisk støy, forteller Per Granby. - Både plasmaskjermer og amatørradio er lovlig utstyr. Når to lovlige forhold kommer i konflikt, forsøker vi å bidra til en praktisk og akseptabel løsning for begge parter.


Dagens radioamatører kan ha utstyr for hundretusenvis av kroner i sine radiostasjoner.  

Kan forby, men vil ikke
- Det britiske teletilsynet Ofcom forbyr utstyr med sterk elektromagnetisk stråling, selv om det er CE-merket. Hva med Norge?

- Jeg kan ikke gå god for at Ofcom er så restriktive som du antyder. Alt CE-merket utstyr kan selges og brukes i Norge. Men Post- og teletilsynet har hjemmel til å stanse utstyr som forårsaker uakseptable radioforstyrrelser, selv om det er CE-merket, svarer sjefingeniør Per Granby.

Post- og teletilsynet har altså anledning til å forby bruk av plasmaskjermer som forårsaker urimelig radiostøy, men har hittil ikke villet gjøre det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen