Planlegger 64-bits i 1U størrelse

Itanium har normalt ikke vært rettet mot 1U-servere - såkalte "blades" - men trenger gjerne litt mer plass grunnet systemets fysiske størrelse, varmeutvikling og markedsstrategi. Dette har Intel tenkt å noe med og varsler Itanium 2 i "blades" til neste år.

Det er ikke bekreftet nøyaktig hvilke prosessorer som vil bli integrert i 1U-kabinetter. Et par muligheter kan være de to Itanium 2 prosessorene som nylig ble lansert på henholdsvis 1,0 og 1,4 GHz. Begge inneholder "beskjedne" 1,5 MB L3 cache og er rettet mot budsjettmarkedet - så langt dette kan la seg gjøre med Itanium 2. Ettersom klokkefrekvensen er såpass lav, vil trolig varmeutviklingen også være moderat, noe som en stor fordel i så trange kabinetter. I tillegg er nok strømforbruket enn del lavere eksempelvis sammenlignet med Madison 9M (lanseres til neste år).

IDF har varslet økende behov for 1U-servere i fremtiden, spesielt grunnet plassbesparende hensyn. Slike servere har normalt ikke like mye kraft som 2U+ servere ettersom man begrenses av kjølemuligheter og hardware. Det er imidlertid ingen umulighet å få inn et 2-veis 64-bits system med hot-swap RAID (2 disker) og redundant strømforsyning. Det kreves selvsagt også en god del vifter og kjølekanaler for at dette skal kunne operere med en viss CPU-last.

Før årets slutt vil det også bli lansert en ny Xeon-prosessor, foreløpig kjent under kodenavnet Nocona. Denne vil også få del i Intel 1U-strategi.

Selskapets største konkurrent, AMD, har lignende planer med Opteron. Prosessoren kommer nemlig i en 30W-versjon som vil være markedsklar innen sommeren 2004. Det skal nevnes at også dagens Opteron-prosessorer kan leveres i 1U rack-montérbare kabinetter.

Prisinformasjon på 1U Itanium 2 servere er foreløpig ikke kjent. Til sammenlikning koster en tilsvarende Opteron-server i 1U rundt 20 000 norske kroner.

 

(Kilder: eWeek, Intel, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen