Plan 9 from Outer Space

Plan 9 From Outer Space

Filmen bygger faktisk på et lite opptak Edward D. Wood Jr., a.k.a Ed Wood, lagde med Bela Lugosi like før hans død i 1956. Lugosi, som spiller ”Ghoul Man” i opptaket, går ut av huset til Tor Johnson (som også spiller i kortfilmen) og vandrer rundt på en lokal kirkegård i den berømte Draculadrakten hans. Og utifra dette korte klippet ble altså kultkalkunen "Plan 9 From Outer Space" skapt. Dette er også grunnen til at karakteren ”Ghoul Man” alltid går med kappen over ansiktet, han ble nemlig også spilt av kiropraktoren til Ed Woods kone, Tom Mason, når man trengte Lugosis karakter utover den scenen man hadde fra før.

Det var ikke meningen, men morsomt ble det

Dette er flyvende tallerkener, bokstavelig talt!
Dette er flyvende tallerkener, bokstavelig talt!

"Plan 9 From Outer Space" har status som tidenes dårligste film, og er dobbeltvinner av ”The Golden Turkey Award”. Den ble regissert av Ed Wood, som er kjent for å lage forferdelig dårlige filmer. Selv om filmen er på lista over verdens dårligste gjennom tidene har det ikke hindret den i skaffet seg en stor tilhengerskare og blitt en kultklassiker. Det er nemlig ikke uten grunn. Her florerer det av feil og mangler, fantastiske spesialeffekter (man kan faktisk se hyssingen de flygende tallerkene henger i) og forferdelige skuespillerprestasjoner. Det kommer også kongereplikker som perler på en snor gjennom hele filmen, som denne; «Inspector Clay is dead! Murdered! And sombody is responsible!» eller denne; «Visits? That would indicate visitors». Man klarer faktisk ikke la være å le.

Flyvende tallerkener har blitt observert flere steder, samtidig som myndighetene forsøker å dekke over det hele. Det viser seg at soldater fra verdensrommet har iverksatt det de kaller plan 9. Den går ut på å vekke de døde til live slik at de kan angripe de levende. De mener at jorden bør utslettes fordi mennesket er en gjeng med idioter som vil føre til ødeleggelsen av universet. Men en trio bestående av løytnant John Harper (Duke Moore), flypilot Jeff Trent (Gregory Walcott) og oberst Tom Edwards (Tom Keene) er fast bestemt på å stoppe soldatene fra det ytre rom.

Kanskje ikke bare tull

Man kommer ikke over et slikt plott veldig ofte, og den har faktisk blitt betegnet som det mest håpløse og forvirrende gjennom tidene. Men samtidig kommer Ed Wood med et godt poeng, inni denne sære historien har han klart å bakt inn litt samfunnskritikk som faktisk inviterer til ettertanke. Denne filmen ble planlagt omtrent 10 år etter atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki, hvor man på nært hold hadde fått oppleve menneskets jag etter bedre våpen. Det er jo faktisk ikke veldig usannsynlig at mennesket kan snuble over ett våpen som kan ødelegge jorden.

Oberst Tom Edwards spilt av Tom Keene
Oberst Tom Edwards spilt av Tom Keene

Ekstramaterialet på denne DVD-en er heller skralt, de har med en trailer, that`s it! Men traileren er til gjengjeld vanvittig morsom. Grunnen til utgivelsen av denne DVD-en er primært at den nå kommer i farger, men utgivelsen har selvfølgelig også med den originale versjonen også. Men hadde vært hyggelig med en liten dokumentar av et slag. DVD-ens mangel på ekstramateriale trekker dessverre karakteren litt ned.

Konklusjon

Dette er en film som må oppleves. Det er selvfølgelig delte meninger om denne filmen, men setter du deg ned i riktig humør og ikke tror at du skal se en skummel dracula-alien-film vil du få en fantastisk filmopplevelse. På grunn av alle feilene og de mildt sagt elendige skuespillere, er filmen en av de artigste komediene som eksisterer. Det er tilnærmet umulig å gi denne kultfilmen en karakter, rent filmteknisk er filmen elendig og fortjener null poeng, men den er genial morsom å se på. Nei, her er det kalkunenes ubestridte status som liger til grunn for karakteren. Det beste er at hele gjengen mente det seriøst.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen