Piratleder rundlurte piratjeger

Islandske Samtök Myndrétthafa á Íslandi (Smáís), den nasjonale organisasjonen for filmbransjen, var på god vei til å ta ned den islandske fildelingsnettsiden The Viking Bay.

Helt til de gikk rett i piratenes felle.

Ble rundlurt
Den islandske fildelingsnettsiden The Viking Bay ble for en stund siden saksøkt av den islandske filmbransjeforeningen Smáís for medvirkning til nedlastning av piratkopiert materiale. Smáís hadde over en lengre periode samlet bevis mot siden og flere av brukerne for å kaste seg inn i rettsaken. Nå ser det derimot dårlig ut for Smáís

En av personene som lenge har vært med å drive fildelingsnettstedet, Unnar Geir, klarte ifølge Torrentfreak å få tilgang til alt bevismateriale Smáís satt på.

Metoden han brukte var svært utspekulert.

FIkk innsyn i ulovlig overvåkning
Han og en annen av lederne for The Viking Bay ble enige om at Geir skulle ta kontakt med sjefen for Smáís, Snæbjörn Steingrímsson. Han gikk god for historien om at Geir ble truet av de andre bakmennene og ville vitne mot dem. Etter å ha fått Smáís sin tiltro, var det ikke grenser for hva Geir fikk innsyn i.

- Jeg fikk se skjermbilder av administratorenes profiler på The Viking Bay som viste informasjon som kun er tilgjengelig for administratorer. Jeg spurte hvordan de hadde fått fatt i denne informasjonen og om det var andre som også tystet, men de svarte "du kan gjøre hva som helst på Internet", sier Geir ifølge Torrentfreak.


Islanske filmbransjeforeningen Smáís har muligens hacket seg inn på andres nettsider.

Selv tror han Smáís har brukt ulovlige metoder og hacket seg inn i The Viking Bay sine systemer. For å få tilgang til informasjonen måtte de ellers hatt en rettslig kjennelse.

Advarte brukere
Geir fikk også kjennskap til at Smáís også hadde samlet mye informasjon om to særdeles aktive brukere. Etter planen skulle det også tas ut sak direkte mot disse.

Etter å ha fått kjennskap til dette har Geir tatt kontakt mot brukerne og sørget for at alt bevismateriale som kunne brukes mot dem har blitt slettet.


Unnar Geir fikk advart brukere av sitt nettsted til å fjerne mulig bevismateriale mot dem etter sin operasjon.

Smáís ønsker ikke seier i retten
Mer enn noe annet er Geir overrasket over innsikten han har fått i Smáís sitt mål med søksmålet. Selv tvilte han sterkt på at de kunne klare å ta ned nettsiden.

- I begynnelsen av møtet så jeg at jeg kunne hjelpe Smáís med å ta noen av administratorene, men selve nettsiden ville neppe gå ned. De svarte da at det var uinteressant hvorvidt de vant eller tapte søksmålet. Formålet var å slå bakmennene og nettsiden konkurs slik at den ble nødt til å tas ned, forklarer Geir til Torrentfreak.

Geir selv mener han med sin undercoveroperasjon har samlet nok informasjon til å stå godt rustet i rettsaken. Smáís selv har ikke kommentert hendelsen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen