Piratkopiering av 1 minutts stillhet

Scott Moschella skriver i bloggen Plastic Bugs, og det er på denne bloggen han har publisert hele fremgangsmåten til hvordan han knakk kopibeskyttelsen på sangen han kjøpte på iTunes. Ifølge Moschella finnes det flere sanger på iTunes som ikke består av noe annet en total stillhet.

Moschella kjøpte en sang av Ciccone Youth, med den slående tittelen "(Silence)". Han ønsket så å spille av denne sangen på sin Creative MuVo MP3-spiller, men dette er ikke mulig om man skal følge DRM-restriksjonene som er lagt på filene du laster ned fra iTunes. Han brukte derfor et program som rett og slett fjerner DRM-beskyttelsen fra filen, uten å påvirke kvaliteten. Dette er ulovlig ifølge den amerikanske Digital Millenium Copyright Act, best kjent som DMCA.

Siden målet med prosjektet var å bryte flest mulig lover, har han nå også lagt ut filen på sin blog. Vi gjør oppmerksom på at siden det kontroversielle forslaget om ny åndsverkslov enda ikke har blitt vedtatt her i landet, kan du trykt hente ned denne filen. For amerikanere er dette ikke like enkelt.

Derimot er det ikke helt sikkert at Moschella har brutt noen lover i det hele tatt. På nettsiden til det amerikanske kontoret for åndsverk, finner vi følgende tekst; forskjellen mellom 'rimelig bruk' og brudd kan være uklar og ikke enkelt definert. Det er ikke et spesifikt antall ord, linjer eller noter som man trygt kan ta uten tillatelse. Siden han ikke har laget en kopi av ord, linjer eller noter, så vil det bli svært vanskelig å saksøke han for dette. I tillegg er det ingen som kan hevde at stillhet er et åndsverk.

Utspillet kommer som følge av at Moschella hater RIAA (Recording Industry Association of America), og han ønsker å fronte saken til Electronic Frontier Foundation. EFF er en organisasjon som jobber for frihet i den digitale verden, og ønsker å fjerne all form for kopibeskyttelse på mediafiler.

Du finner bloggen Plastic Bugs på plasticbugs.com, men da denne artikkelen ble skrevet var nettsiden nede på grunn av stor belastning. Her kan du derimot se artikkelen, lagret i Googles hurtiglager.

Kilder: Plastic Bugs, US Copyright Office

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen