Piratjegere får identiteten bak IP-adresser

Piratjegere får identiteten bak IP-adresser

På onsdag vedtok svenske Riksdagen et direktiv som gir underholdningsbransjen langt friere tøyler i deres kamp mot piratkopiering. EU-direktivet som kalles Intellectual Property Rights Enforcement Directive (IPRED), kan også innføres her til lands.

Det mest urovekkende elementet med den nye lovgivningen er at rettighetshavernes representanter nå har mulighet til å få utlevert den personlige identiteten som ligger bak IP-adresser.

For å få utlevert identiteten skal det ikke være nødvendig med mer bevis enn et skjermbilde. Svenske Piratbyrän har demonstrert hvor lett det er å forfalske et slikt skjermbilde, med deres "Bevismaskin" du selv kan teste.

EFN sterkt kritiske

Borgerrettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) stiller seg naturlig nok kritiske til denne utviklingen. Organisasjonens leder, Thomas Gramstad, uttaler til Hardware.no:

– EFN mener at denne loven overfører politimyndighet til private aktører. Vi kan ikke ha et samfunn der den ene parten i en sak gis makt og myndighet til å etterforske den andre, det er uverdig en rettsstat og utgjør en farlig og skadelig krenkelse av personvernet.

Videre sier EFN at IPRED-direktivet innebærer høyere straffer for brudd på opphavsretten. Ettersom vårt land er medlem av EØS kan vi også få innført EU-direktivet her i Norge.

– Vi vil kunne få det samme direktivet her til lands, da norsk plate- og filmbransje allerede har gjort det klart at de svært gjerne vil ha denne informasjonen. Dette kommer derfor til å bli en aktuell politisk sak i Norge også, sier Gramstad.

Hardware.no har ikke lykkes med å få en kommentar fra noen rettighetsorganisasjoner.

(Kilde: Aftonbladet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen