Pirater slipper unna

Så langt i år har IFPI, Norske Videogramforening og Motion Picture Association levert anmeldelse på 182 saker hvor de mener det er begått brudd på opphavsretten. Nesten ingen av sakene etterforskes.

Kun en funnet skyldig
Ifølge Dagens Næringsliv er det kun 4 av de anmeldte sakene som så langt i år har blitt etterforsket. 50 av sakene har blitt henlagt, og kun en enkelt sak har blitt løst fra politiets side. En person som la opp Varg Veum-filmen "Falne Engler" måtte møte i konfliktrådet. Ifølge Dagens Næringsliv fikk personen en advarsel her. Politiet har rett og slett ikke kapasitet til å prioritere disse sakene. Underholdningsbransjen har på sin side lenge etterlyst et større politisk engasjement mot piratvirksomhet. De mener tallenes viser at det bør gjøres mer for å ta pirater.

- Dette kommer ikke til å prioriteres av politiet før man får et politisk trykk. Vi har en lov som er tilpasset den nye digitale fremtiden, men har ingen mulighet til å få håndhevet våre rettigheter, sier sjef i IFPI, Marthe Thorsby ifølge avisen.

Hun ønsker at det opprettes en egen stilling hos Kripos Datakrimsenter som tar seg spesielt av slike saker.


Marthe Thorsby fra IFPI ønsker at det opprettes en egen stilling hos Kripos som har ansvaret for piratvirksomhet.

Ufornuftig prioritering
Kripos på sin side vil ikke følge opp ønsket. De mener piratvirksomhet ikke er et stort nok problem til at det settes av midler spesielt for å etterforske dette.

- Vi har dedikerte etterforskere på noen områder, som krigsforbrytelser og internettrelaterte overgrep mot barn. Problemområdet fildeling tilsier ikke en slik prioritet at det er en fornuftig vei å gå, sier Ketil Haukaas, assisterende sjef hos Kripos, ifølge Dagens næringsliv.

Han påpeker dessuten at det i de fleste tilfeller er snakk om en lokal etterforskning når personer anmeldes for brudd på opphavsretten.

Kulturminister Trond Giske har tidligere sagt at han gjerne ser at pirater får en strengere straff. Han har ytret ønske om at personer som blir funnet skyldig for brudd på opphavsretten via Internett får mindre linjekapasitet. Ifølge tallene over er det tydelig svært få som trenger bekymre seg for slike følger fremover.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen