Pirater lagt i jern

Piratkopier av populære vestlige telefoner skaper hodebry for de store mobilprodusentene. I Kina får du kjøpt telefoner som er på prikken lik, eller så å si lik populære vestlige mobiltelefoner som Sony Ericsson W800i og Nokia 8800.

Hittil har mobilkopistene uhindret fått selge sine kopier over disk i butikker i landet. Kinesiske myndigheter har vært tilsynelatende uinteressert i å stoppe kopieringen.

Nå ser det imidlertid ut til at kopistene går vanskeligere tider i møte. I går gikk politiet i Shanghai til aksjon mot mobilbutikker i byen, og over et dusin mennesker ble arrestert for å ha solgt mobilkopier.

De beslaglagte telefonene så ut som dyre, utenlandske modeller fra Sony Ericsson, Nokia og Samsung, men viste seg å være generiske håndsett satt sammen med billige komponenter.

I følge politiet, kjøper butikkene disse telefonene for så lite som 170 kroner (200 yuan), og selger dem videre med en fortjeneste på 50 prosent. De ekte telefonene selges som her hjemme for flere tusen kroner.

Kinesiske kopister eksporterer også sine kopitelefoner. Nylig beslagla Finske tollere 1600 falske Nokia-telefoner som antas å stamme fra Kina. Disse skulle i følge de finske tollmyndighetene sendes videre til Russland.

(Kilder: Businessweek.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen