Pirater kan hjelpe filmskapere

Det er ikke bare de store filmstudioene som jakter på pirater.

Også uavhengige filmskapere er paranoide for at deres materiale skal bli distribuert ulovlig.

Dette er helt feil markedsføringsstrategi mener den amerikanske professoren og skribenten Tim Wu.

Les også:
Nå skal piratene tas.
Last ned Lars Monsen gratis.
Pirater kan miste nettforbindelsen.

Glem tradisjonell distribusjon
Tim Wu, professor ved Columbia University, et av USAs mest anerkjente universiteter, har spesialisert seg på Internett og rettigheter. Han er blant annet kreditert som den første som satte søkelys på det viktige aspektet nettnøytralitet.

I en artikkel i magasinet Slate går han nå ut med en klar oppfordring til uavhengige filmskapere: Glem tradisjonell distribusjon, få filmene deres piratkopiert.

Hysteri mot pirater
Han har nemlig vært på USAs største festival for uavhengige filmskapere, Sundance Film Festival. Her var det ifølge han mye hysteri for å holde pirater borte fra filmvisningene. Blant annet var sivile spanere på plass for å ta folk med medbrakt kamera i salen.

Et kjapt søk på de mest populære fildelingsnettverkene viser derimot at deltakerne på Sundance Film Festival har liten grunn til å frykte pirater. Filmene deres blir nemlig ikke distribuert her.

- Ikke en eneste film fra Sundance 2008 finnes på noen av de store piratsidene. Det kan hende det kommer som en følge av anti-pirat tiltakene, men her er saken: Det er heller nesten ingen av filmene fra 2007 på disse sidene. Piratverdenen og Sundance er, så vidt jeg kan se, to forskjellige planeter, skriver han i artikkelen.

Kan ha godt av piratkopiering
Wu mener at de som i hovedsak taper på dette er filmskaperne selv. Flertallet av filmene fra Sundance får lite promotering utenom festivalen. De kunne hatt godt av å bli piratkopiert.

- Hvis filmen allerede har en stor distributør, eller ligger an til å få en, så vil det være fornuftig å bremse ned den uunngåelige piratkopieringen. Men for filmer fra Sundance, som i realiteten har liten mulighet til å bli distribuert er det mulig de har bedre sjanser til å møte publikum om de lar folk ta opp og distribuere filmen som de ønsker. Da vil kanskje noen også se den, skriver Wu.

På den annen side tviler han samtidig sterkt på at det er mange pirater som faktisk tar turen til Sundance for å ta opp og distribuere filmer i skjul. Publikum er altfor opptatt av å feste for å få tid til det.

Les hele Tim Wu sin artikkel "Please pirate my Sundance film" her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen