Illustrasjonsbilde: San Jose og Oren neu dag.

Teknofil Pirater vil danne Europaparti

Illustrasjonsbilde: San Jose og Oren neu dag.

Pirater vil danne Europaparti

Europeiske piratpartier vil danne et felles politisk parti.

Sist helg ble den tsjekkiske hovedstaden Praha inntatt av pirater. 200 delegater fra piratpartier i 25 land møttes for å diskutere hvordan de kan samarbeide internasjonalt.

Blant talerne på Pirate Parties International var grunnleggeren av piratbevegelsen, svenske Rick Falkvinge, og den kjente canadiske journalisten og forfatteren Cory Doctorow.

Et av målene med konferansen var å danne et europeisk piratparti, som skal stille til valg i Europaparlamentet i 2014. Men ikke alle de nasjonale piratpartiene støtter denne ideen, og foretrekker isteden en løst sammensatt bevegelse.

Generell vekst

Piratpartiene i Europa opplever en generell vekst for tiden, og det har blant annet blitt stiftet nye partier i Kroatia og Hellas. Det er tyskerne som foreløpig har hatt størst suksess, hvor de fikk 13 prosent av stemmene på landsbasis i en ny måling.

Dette gjør det tyske piratpartiet til det tredje største partiet i Tyskland, kun overgått av Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) og Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) / Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU).

Det tyske piratpartiet kjemper blant annet for økt transparens i det politiske systemet og er imot enhver form for sensur på Internett.

Hvert medlem av piratpartienes verdensforbund kunne sende inntil seks delegater til helgens kongress i Praha, men hvert land hadde bare én stemme hver. På Twitter kunne kongressen følges under @ppinternational.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen