Piratene vil ha eget parti
Teknofil

Piratene vil ha eget parti

Det svenske Piratpartiet har maktet å gjøre seg bemerket i media både innenfor og utenfor de svenske grensene. Nå vil de starte opp også i Norge.

Vil starte norske Piratpartiet
Ifølge Dagens Næringsliv jobbes det for å starte opp et eget piratparti i Norge. De har et ønske om å spre kampen for fri kultur, fri kunnskap og sterkere beskyttelse av personvernet også hit til Norge. Målet har så langt møtt sterk skepsis fra underholdningsbransjen, men så langt har partiet slått an blant svensk ungdom. I Sverige fikk partiet 0,6 prosent av stemmene ved forrige riksvalg og ungdomspartiet får statsstøtte for sitt arbeid og er Sveriges tredje største ungdomsorganisasjon. Nå jobber de for å få på plass en egen avdeling.

- En av utfordringene med å starte opp i Norge er at vi må samle 5000 underskrifter for å starte opp et politisk parti, sier Piratpartiets representant i Norge Egil Möller, ifølge Dagens Næringsliv.


Partiet har sin første åpne samling i dag for å samle støtte. Samlingen vil skje klokken 19:00 på Bar1 på Aker Brygge i Oslo og alle interesserte er velkomne opplyser Möller.

Ikke aktuell som samarbeidspartner
Partiet Venstre gikk i 2007 ut og sa at de gikk inn for nye metoder som skulle gjøre det enklere å dele filer uten å bli kriminalisert. Forslaget ble fremmet på Venstres landsmøte av representanter fra Unge Venstre og ordlyden fra Venstre den gang var så og si direkte kopi fra det svenske Piratpartiet. Venstre sier de likevel ikke ser for seg noe nært samarbeid med et norskt Piratparti.

- Jeg tror nok ikke de vil bli en samarbeidspartner for oss. Det svenske Piratpartiet har flere elementer på sitt program som vi ikke kan støtte og partiets politikk går langt lenger gjennom sin støtte til piratnedlastning, opplyser informasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, til Teknofil.

Han understreker at Venstre har et litt annet syn på hvordan spredning av kultur skal foregå. De mener slett ikke at nedlastning skal skje uten kompensasjon til artistene.

- Venstre ser med glede på at ny teknologi gjør verden mindre, og at tilgangen for hver enkelt av oss til stadig mer musikk, kultur og informasjon gjør oss til mer skapende og mer informerte mennesker. Derfor må det utvikles modeller for kompensasjon for åndsverksskaperen som gjør det mulig å tillate fri fildeling, opplyse Haugsvær.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen