– Pirat-nettstedene tjener for mye penger til at de vil slutte
(Bilde: Gil C/Shutterstock.com)

– Pirat-nettstedene tjener for mye penger til at de vil slutte

Kjent anti-pirat-advokat sier piratnettsidene blir færre, men stadig mer «kommersielle».

Det er ingen hemmelighet at kampen mot piratvirksomhet har blitt trappet kraftig opp den siste tiden. Selv om ulovlig fildeling er et gjenstridig fenomen, virker det som anti-pirat-tiltakene fungerer, skal vi tro en mann som daglig jobber hardt for å bli kvitt fildelingen.

Det svenske nettstedet IDG intervjuet nemlig nylig Henrik Pontén, Rättighetsalliansens fremste advokat. Rättighetsalliansen er en organisasjonen som jobber med rettighetsbrudd på vegne av en rekke innholdsprodusenter.

Færre, men større tjenester

Ifølge Pontén, som regnes som kontroversiell for sine harde metoder, har kampen mot piratvirksomheten til en viss grad lykkes, men har samtidig også bidratt til en utvikling hvor piratgruppene har blitt «sterkere».

Henrik Pontén er en ganske beryktet fyr i piratmiljøet.
Henrik Pontén er en ganske beryktet fyr i piratmiljøet. Foto: Wikipedia Commons

– Trenden er at antallet ulovlige tjenester synker, men at de også blir større. For to år siden fantes det et tyvetalls aktører, og nå er det nede i et fåtall. Disse er ikke interessert i å avslutte virksomheten fordi de tjener for bra på den, sa Pontén til IDG. 

Økt kommersialisering

Ifølge advokaten er det nettopp det at det nå er færre aktører som gjør det desto mer lukrativt å holde på for dem som er igjen. Pontén forteller at alle de gjenværende piratnettstedene i Sverige er kommersielle og tjener svært mye penger.

– Det er litt som Internett for øvrig. Det er noen få store aktører som tar stadig mer plass, mens de små forsvinner etter hvert, la Pontén til. 

Advokaten tror imidlertid at «kommersialiseringen» av piratvirksomheten vil ha en negativ effekt på piratnettsidene, fordi brukere vil se at det ligger rene profittmotiver bak driften av sidene, og ikke idealistiske motiver som noen pirater gir uttrykk for.

Piratvirksomhet kan få dramatiske konsekvenser: Denne nordmannen må betale en kvart millioner etter opplasting av 1200 filmer »

(Via TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen