Pionéren innen datavitenskap er benådet
(Bilde: Wikipedia)

Pionéren innen datavitenskap er benådet

Alan Turing benådet, 60 år etter sin død.

Den britiske matematikeren Alan Turing regnes som en av de aller viktigste personene i datateknologiens historie, og betraktes av mange som faren til både datavitenskapen og fenomenet kunstig intelligens.

Turing hadde en produktiv karriere som dessverre fikk en dramatisk, og etter manges mening uverdig, slutt i 1954 da han begikk selvmord ved cyanid-forgiftning.

Bakgrunnen for dette var at Turing, som var homofil, i 1952 ble tiltalt for «grov uanstendighet og seksuell perversjon» etter å ha tilstått å ha hatt et seksuelt forhold til en 19 år gammel mann. På den tiden var nemlig homoseksuelle forhold forbudt i Storbritannia.

Endelig benådet

Tiltalen førte til at Turing mistet sikkerhetsklareringen hos sin daværende arbeidsgiver GCHQ, og måtte også gjennom en «behandlingskur» for sin legning, som innebar kjemisk kastrering.

Først nå, 60 år etter hans død, kan BBC melde at Turing omsider er blitt formelt benådet fra tiltalen av den britiske dronningen. Benådningen ble gitt etter en forespørsel fra justisministeren Chris Grayling.

Mange aktivister har lenge forsøkt å få Turing benådet, og nå har det altså endelig skjedd, selv om han dessverre ikke får noe glede av det selv.

Innflytelsesrik

Alan Turing startet karrieren sin som kryptograf for det britiske byrået GCCS, den daværende forgjengeren til GCHQ, hvor han blant annet oppfant effektive metoder for å knekke koder som tyskerne benyttet under den annen verdenskrig.

Etter krigen jobbet han med å designe den såkalte ACE-maskinen (Automatic Computing Engine), som var en av de aller første elektroniske, programmérbare datamaskinene. Omtrent på samme tid arbeidet han også med å programmere Manchester Mark 1, oppfølgeren til verdens første RAM-baserte datamaskin «Manchester Baby», som vi har omtalt tidligere.

Turing var blant de første som var opptatt av datamaskiners potensielle evne til intelligent adferd. I denne forbindelse lanserte han i 1950 den såkalte «turingtesten», som er en test for å avgjøre om en datamaskin kan «tenke». Denne har siden vært svært innflytelsesrik innen feltet kunstig intelligens.

En annen viktig pionéer var Grace Hopper: Hun var blant oppfinnerne av moderne dataprogrammering »

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen