Pioneer faser ut Laserdisc

Pioneer PR-7820 laget i 1979, selskapets første LD-spiller.
Pioneer PR-7820 laget i 1979, selskapets første LD-spiller.

Det var en gang for lenge, lenge siden, en rekke produsenter av audiovisuelt utstyr som ikke var fornøyd med VHS-en. De ønsket høyere oppløsning på bildet, lengre varighet på mediet, og bedre lyd. Slik ble Laserdisc født.

Men VHS-en hadde også noen lure knep i ermet, selv om teknologien var Laserdisc-en rudimentær, vant den frem på andre områder. VHS-ene var billigere å produsere, man kunne ta opp på dem, og de var rent fysisk mer slitesterke.

Det er nok ikke mange i Norge som sitter med en LD-spiller i TV-benken, teknologien tok nemlig ikke særlig av her til lands, eller i resten av verden for den saks skyld. Kun de spesielt interesserte i USA og Japan (hvor prisene ble holdt nede for å konkurrere mot VHS) var interessen høy.

Bildeinformasjonen på Laserdisc-en er analog, mens lyden har med tiden blitt digital og med støtte for surround. I forhold til DVD vil mange entusiaster mene at LD-en slår en DVD fordi bildet her ikke blir komprimert, men selve platen er også mer sårbar. Et støvkorn vil gi "feil" i bildet, mens på en DVD får man enten perfekt bilde, eller ikke bilde i det hele tatt.

Det kom en håndfull store titler til formatet, som for eksempel Pulp Fiction, Blade Runner og Taxi Driver, og mange LD-er inneholder ekstramateriell vi aldri fikk se på VHS eller DVD.

De nyere spillerne laget av blant annet Pioneer, kan også spille DVD-er og CD-er, og ser slettes ikke ille ut. Pioneer har i tillegg til å eie en stor del av Laserdisc-patentene, også vært de som har solgt flest spillere, hele én av to solgte spillere har båret deres logo.

Om noen skulle mene at Pioneer gir opp for lett, eller rett og slett ønsker å mimre den gode, gamle LD-spilleren sin, er det bare å ta ordet videre i artikkelens forumstråd!

(Kilde: Register Hardware)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen