HTCs nye VR-brille, Re Vive, lages i samarbeid med Steam. Foreløpig er ikke HTC veldig snakkesalige om hvordan produktet eventuelt skal kobles sammen med mobiltelefonene de lager.

Sniktitt HTC Re Vive

HTCs nye VR-brille, Re Vive, lages i samarbeid med Steam. Foreløpig er ikke HTC veldig snakkesalige om hvordan produktet eventuelt skal kobles sammen med mobiltelefonene de lager. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Dette er noe av det mest imponerende vi har prøvd

Kun 25 journalister i verden fikk prøve. Slik gikk det da vi som eneste norske nettsted fikk prøve HTC og Valves Oculus Rift-utfordrer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Opplevelsen er ikke over. Vi ledes gjennom et slags snodig kokkespill, der vi kan kaste kniver veggimellom, og blir beordret til å lage en suppe. Kontrollerne jeg holder ser nå ut som et par hender inni brillen, og bruken av dem er forbløffende intuitiv. Ett trykk på «avtrekkeren» strammer grepet rundt kjevler og andre hjelpemidler.

Mitt forsøk på suppe er omlag like vellykket som mine øvrige kjøkkeneskapader. En gigantisk biff, et par tomater og en gulrot ser ikke ut til å være det programmet venter seg. Jeg bruker opp tiden min på kjøkkenet ved å sprute ketchup overalt, før jeg hiver hele flasken i mikrobølgeovnen. Den kommer ut som en rykende klump, og mitt forsøk på å ha det gøy blir underkjent av programvaren.

Tekniske problemer understreker hvor god opplevelsen er

Vi prøver oss på Job Simulator. Underveis knuser vi en kniv, kverker en ketchup-flaske i mikrobølgeovnen og lager «suppe» basert på et helt biffstykke, to tomater og en gulrot.
Vi prøver oss på Job Simulator. Underveis knuser vi en kniv, kverker en ketchup-flaske i mikrobølgeovnen og lager «suppe» basert på et helt biffstykke, to tomater og en gulrot. Foto: Owlchemy Labs

Her klarer jeg å snuble litt i kablene jeg sitter fast i. Resultatet er at hele opplevelsen låser seg og må startes på nytt. Med så mange kabler rundt, og mitt litt klossete første møte med teknologien, kan jeg muligens slippe unna med skylddeling her. Dette er uansett tidlige produkter. Det er inntil ni måneder igjen til dette senest er i salg for vanlige kunder, om vi skal tro HTC.

Artig nok tjener de tekniske problemene bare til å forsterke inntrykket av hvor vanvittig vellaget denne opplevelsen er. Bildet av kjøkkenet stopper nemlig i en litt skråstilt posisjon foran meg. Det som var så ekstremt responsivt, står nå i ro. Jeg føler at jeg mister all oversikt over hvor rommet er rundt meg. Det som var helt fullstendig sømløst, er nå forvirrende og desorienterende. Hadde ikke opplevelsen i utgangspunktet vært så god at man glemte tid og sted, ville heller ikke kontrasten blitt like voldsom. Wow, er det slik det føles når det ikke virker, altså?

Systemet er raskt i gang igjen. Det neste jeg får prøve er en slags tredimensjonal maleopplevelse. Kontrollerne mine har skiftet design. Den venstre har blitt til en palett og verktøyvelger, mens den høyre tar for seg av verktøyene jeg har i venstre hånd. De som har laget denne applikasjonen må virkelig kunne sin design, for det hele føles så naturlig at jeg bare umiddelbart og uten forklaring er i gang.

Er rytmisk sportsgymnastikk sporten for meg?

Brillene har flere tilkoblingspunkter på toppen. Her kan du også koble til dine egne hodetelefoner.
Brillene har flere tilkoblingspunkter på toppen. Her kan du også koble til dine egne hodetelefoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg lysmaler rundt meg, bytter farge, og sprer et spor av flammer over og under meg i rommet. Det er mulig å vikle tegninger rundt andre tegninger, og jeg kan gå rundt i mitt eget lille kunstverk. Fra utsiden må opptrinnet ha sett ut som tidenes minst grasiøse utgave av rytmisk sportsgymnastikk, men en to meter lang nordlending med pondus koste seg stort i et rom her i Barcelona. Også jeg som aldri har hatt et kunstnerisk bein i kroppen.

Den siste demonstrasjonen vi får prøve akkompagneres av en kjent stemme. Det er tid for gåsehud.

Aperture Science-logoene dukker opp. Jeg får en utfordring som begynner like idiotisk enkelt som den avsluttes idiotisk vanskelig. Etter å ha åpnet en skuff og tittet ned i det som en gang var et eksperimentelt mikrounivers har jeg visst blitt guden for menneskene nedi skuffen. Stemmen rundt meg forteller meg at jeg bør lukke skuffen igjen, og at eksperimentet tilintetgjøres ved hjelp av flammer. Valves morbide humor. Jeg elsker den.

Heisann ... GlaDOS

GlaDOS er en imponerende «dame» på dataskjermen, og hun satte et særdeles minneverdig punktum for demonstrasjonen av HTC Re Vive.
GlaDOS er en imponerende «dame» på dataskjermen, og hun satte et særdeles minneverdig punktum for demonstrasjonen av HTC Re Vive. Foto: Valve/Skjermdump

Etter å ha forsøkt å reparere en robot, ledet av stadig mer uforståelige og usammenhengende instruksjoner, får jeg beskjed om at jeg nå har blitt fratatt alt mitt ansvar. Bare rett og rimelig, tenker jeg. Før veggene klapper sammen rundt meg, og jeg står ansikt til ansikt med GlaDOS. Den spik, spenna gærne robotintelligensen fra Portal-spillene har noen velvalgte ord til denne udugelige journalisten. Jeg henfaller umiddelbart til fantasier om at dette her - dette kan være Portal 3 slik både jeg og Valve ønsker det. Ikke en meningsløs melking av to fabelaktige spill, men et vinnende konsept i en innpakning vi knapt hadde turt å tenke oss.

Jeg forsøker å nærme meg knappen jeg har fått beskjed om å trykke på, før alt revner rundt meg, og demonstrasjonen er ferdig.

Seansen tok omlag 25 minutter, tekniske problemer inkludert. Det føltes som fem. Detaljene omkring systemet er HTC fortsatt forsiktige med å si noe om, men en forbrukervariant skal være i salg innen utgangen av året. Med innhold av denne typen, og maskinvare som virker så fabelaktig godt, kan HTC muligens ha funnet sin neste virkelig store styrke. Det er årevis siden jeg har sett en så overbevisende demonstrasjon av noe som helst. Ikke ble jeg sjøsyk heller.

Hele vår dekning fra Mobile World Congress i Barcelona finner du her. Dekningen inkluderer sniktitter på nylanserte produkter fra Sony, Samsung, HTC og Microsoft.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen