Test Odd Nordstoga - Pilegrim

Pilegrim

Det er to år siden "Heim Te Mor " overbeviste oss enda en gang om at Odd Nordstoga kommer til å forbli en uunnværlig norsk popartist, en brobygger mellom norsk folkemusikk og pop. Mange stusset nok likevel litt da Festspillene i Bergen ba artisten fra Vinje i Telemark om å lage et bestillingsverk til festspillene i 2005. For oss som ikke var i Bergen for å høre fremføringen kan vi nå høste fruktene på Nordstogas tredje plate i eget navn. Og hvilken plate det har blitt!

Nordstoga i festspilldrakt

Nordstoga overbeviser stort på Pilegrim.
Nordstoga overbeviser stort på Pilegrim.

Man bør kanskje presisere at noe tradisjonelt festspillverk er dette ikke, snarere en samling låter skrevet til nynorske dikt. Men det er all grunn til å glede seg for det. For de to lyrikerne Ragnar Hovland og Stein Versto (sistnevnte for øvrig også fra Vinje) er formidable tekstforfattere. Og Odd Nordstoga har fremdeles en udiskutabel nerve i sin vokal. Ikke er det mange som synger like overbevisende på norsk som Vinjegutten heller. Nå får han altså noen litt mer poetiske tekster å bryne seg på.

"Pilegrim" er langt fra hylende griser og humoren som kjennetegner spellemannen Odd Nordstoga. Men alvoret kler ham godt. Fra det innledende stevet Pilegrim 1, via valsen Min Veg, naive Liten narr, seige Eit Land, Ei Elv, Ei Bru, og frem til det siste sporet, er det nesten utelukkende vellyd. I Byen Samarkand er et noe anmassende unntak, ellers er det ingen svakhetstegn å spore. Selve toppen av kransekaka er Arve Henriksen trompetlinje på Når Du Kjem Til Meg, kanskje det flotteste vi har hørt fra Nordstoga.

Ettertenksomt og vakkert

Det er gledelig at man aner en utvikling i Nordstogas musikk der han tar litt større sjanser, men fortsatt beholder sine fremste kvaliteter (spesielt hans vokale særpreg). Det er videre en aldri så liten genistrek å la jazzmusikerne Arve Henriksen, Ståle Storløkken og Sondre Meisfjord avløse Nordstogas vanlige band. Motsetningen får Nordstoga til å fremstå enda bedre. Riktignok er det ikke mye jazz å spore her, men "Pilegrim" har blitt både smakfull og storslått popmusikk med en fingerspissfølelse for bruken av musikalske virkemidler som bare virkelig gode musikere kan tilføre.

"Pilegrim" er langt fra hylende griser og humoren som kjennetegner spellemannen Odd Nordstoga. Men alvoret kler ham godt

Det kunne blitt for glattpolert, men stemningen er isteden intens, nær og varm. På mange måter innehar plata en form som kan minne om Bjørn Eidsvåg på sitt beste, alt er gjennomarbeidet og har en tydelig musikalsk retning som kombinerer sterke tekster og flott akkompagnement med tydelig signatur fra noen av landets beste musikere. Det er også noen minneverdige tekstlinjer her. Du kan ikke unngå å bli med inn når Nordstoga inviterer deg inn på Tomt hus blues: «Eg hev eit rom, ei seng, eit helt hotell.» Ubetalelig!

Konklusjon

Odd Nordstoga overbeviser igjen. Med sin folkemusikkbakgrunn lager Nordstoga genuint god popmusikk som berører. Til tider er "Pilegrim" rett og slett fryktelig fint. Og allerede til neste år kommer neste soloutgivelse...

Odd Nordstoga Pilegrim   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen