På sin MAX-konferanse viste Adobe fram en teknologi som gjør bilder som er uskarpe, om til bilder som har alle detaljene du mangler. (Faksimile fra YouTube)

Dette trodde alle var umulig

Du vil knapt tro dine egne øyne etter å ha sett dette.

Hollywoods forhold til teknologi og virkelighet er for lengt gått forbi det punktet hvor en anser det som en parodi i seg selv. Dette gjelder spesielt når det kommer til datamaskiner og hva de kan få til.

En gjenganger er helt utenomjordiske evner til å hente fram detaljer fra bilder og overvåkingsvideoer. Det ser ikke ut til å være grenser for hva slags detaljer som kan hentes fram fra gjenskinn i øyne og matte overflater. Og i enkelte filmer klarer en også å rotere overvåkingsbildene i ettertid.

En perfekt illustrasjon på hva dette kan du se i videoen under.

Har gjort det umulige

Men nå kan det se ut som Adobe - de som lager Photoshop - er i ferd med å gjøre tilgjengelig for allmennheten teknologi som gjør nettopp det som ser så utrolig latterlig ut på TV.

Teknologien fungerer riktignok ikke på den måten at du kan hente fram detaljer i uendelig små utsnitt, men på sin MAX-konferanse viste de fram det som trolig blir neste superfunksjon i Photoshop. Dette er rett og slett en teknologi som gjør bilder som er uskarpe, om til bilder som har alle detaljene du mangler.

Vi har fra før teknologi som lager bilder «skarpere», men det som denne typen funksjoner i dag primært gjør er å forsterke kontrastene på en litt avansert måte. Adobes nye funksjon er mye mer avansert enn som så.

Ser nøyaktig hvorfor et bilde er uskarpt

Hovedårsaken til at du ender opp med bilder som er uskarpe, er at du ikke klarer å holde kameraet helt i ro i løpet av den tiden kameraet bruker til å ta bildet. En tommelfingerregel er at det er vanskelig å ta helt skarpe bilder med et håndholdt kamera om du har en såkalt lukkertid på mer enn 1/60 av et sekund, og jo lenger lukkertiden er, jo mer vil du sannsynligvis bevege på kameraet. Og det er ikke store bevegelsene som skal til for å ødelegge et bilde.

Det er denne bevegelsen av kameraet mens du tar bildet som skaper uskarpheten.

Det som Photoshops kommende funksjon gjør, er å analysere det uskarpe bildet for å se nøyaktig hvordan du har beveget kameraet mens du har tatt bildet. Etter å ha gjort det, benytter den ufattelig kompliserte funksjoner for å korrigere for denne bevegelsen.

Så fremfor å forsterke kontrastene langs kontrastlinjer i bildene, beregner programmet altså hvordan bildet ville sett ut om du hadde vært en bedre fotograf. Det kan bety slutten på irritasjonen over uskarpe bilder.

Har vist at de kan før

Hvordan dette vil fungere i den endelige versjonen av Photoshop gjenstår å se, men teknologidemonstrasjonen er svært lovende. Og Adobe har tidligere bevist at de faktisk klarer å levere fungerende funksjoner som er like imponerende som det er i demonstrasjoner.

Se Adobe demonstrere den nye funksjonen i denne videoen:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen