Photoshop CS3 lansert

Photoshop begynner å bli et ganske komplett system, der du har enorme muligheter, og hvis du klarer å sette deg godt inn i programmet, har du kontroll over det meste.

Men mange operasjoner er vanskelige å gjøre, og Adobe har denne gangen lagt vekt på nye funksjoner som gjør en del slike operasjoner til en lek. De har også innført håndtering av 3D-objekter og animasjoner.

En av de virkelig imponerende funksjonene var noe de kaller Smart Filter. Hvis du skal ta bilde av en turistattraksjon, men ikke vil ha med alle menneskene foran, kan du nå ta en bildeserie der mennesker som beveger seg aldri er på samme sted i bildet. Så kan du legge disse bildene oppå hverandre i lag, og deretter velge at kameraet skal ta bort det som er forskjellig fra bilde til bilde. Da forsvinner alle menneskene, og du står igjen med et folketomt bilde av attraksjonen din. Dette kan du gjøre uten å bruke stativ, for Photoshop kan justere for dette selv.

Tilsvarende kan du ta flere bilder av en gruppe mennesker, legge bildene oppå hverandre i lag, for deretter å velge hvilke ansikter som skal vises fra hvilket bilde, slik at du kan plukke ut det bildet der hver enkelt ser best ut, og vise det i det endelige resultatet. Plutselig har du overvunnet de fleste fotografers største utfordring, nemlig å få alle gode på samme bilde. Det er ikke lenger nødvendig, så lenge hver av dem er gode på minst ett av bildene. Heller ikke her trenger du å bruke stativ.

Plukk det beste fra flere bilder og sett sammen.
Plukk det beste fra flere bilder og sett sammen.

Importerte 3D-objekter kan du også gjøre mye gøy med – de kan roteres, skaleres og du kan legge på teksturer raskt og enkelt.

Adobe Bridge, programmet som er en slags paraply mellom de ulike programmene til Adobe har fått en god del sorterings- og redigeringsmuligheter, litt som de du finner i Lightroom,og Camera Raw har fått langt flere justeringsmuligheter.

Det er også en rekke andre nye funksjoner. Mange av dem er relatert til filtre og bruk av disse. Dersom du jobber i et miljø som trenger mer enn bare fotoredigering, får du, som før, bundler med mange av Adobes programmer samlet.

Photoshop kommer nå i to versjoner. En standard-versjon og en Extended. Sistnevnte er det som inneholder verktøy for animasjoner og 3D. Du finner en PDF-fil med hva som er nytt i de respektive versjonene ved å følge lenkene over.

Alt i alt har Photoshop blitt kraftigere og et mer komplett verktøy for de som driver med annet enn bare bilder. For oss som stort sett håndterer stillbilder i 2D, har det først og fremst blitt lettere å bruke og gitt noen nye muligheter du ikke hadde tidligere.

 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen