Photokina 2006 – oppsummering del II

Første del av denne artikkelen ble publisert i går.

Sigma

Alternativ tekst mangler
Mishihiri Yamaki
Jeg spurste direktøren i Sigma om han kunne forklare litt rundt problematikken med upresis autofokus på Sigma-objektiver. Det har lenge vært litt trøbbel med dette, og ingen har kunnet gi et skikkelig svar på hvorfor. De fleste har bare sagt at nei, dette er problem som alle har, ikke bare Sigma. Siden det er en generell oppfatning at det er et større problem på Sigma, konfronterte jeg ham med det. Svaret jeg fikk var at på digitalkameraer var det litt ulikt hvor langt det var fra fra objektivet og fram til sensoren. Det varierte med sensorteknologi og hva som ble lagt foran sensoren av low-pass-filtre, mikrolinser og så videre. Derfor var det litt avhengig av hvilket kamera du brukte, hvordan fokusen ble. Nå har kameraprodusentene blitt flinkere til å standardisere dette, slik at det ikke skal være noe problem lengre.

Hvorvidt det er dette som er korrekt forklaring, skal vi ikke uttale oss skårsikkert om, men hvis det er tilfelle, vil vi se langt ferre Sigma-objektiver med fokusproblemer på nyere kameraer, og vi håper det blir tilfellet.

Sigma har vært en outsider på mange av områdene de konkurrerer i. Speilreflekskameraene deres har aldri tatt ordentlig av, og objektivene har hatt lavere status enn originaloptikk. Det at Sigma nå lanserer kompaktkameraet DP-1, som ut fra spesifikasjonen å dømme bør gå i ring rundt alle andre kompaktkameraer hva gjelder bildekvalitet, kan gi selskapet litt høyere status. Vi vil natuyrligvis teste kameraet straks det blir tilgjengelig.

Sigma lanserte også noen nye objektiver, blant annet et 18-200mm med bildestabilisator. Mer om disse senere. Vi har lenge lurt på hvorfor Sigma hadde så få objektiver med bildestabilisator, og jeg var akkurat i ferd med å spørre om det, da Yamaki fortalte at det nå ville komme flere og at 18-200 var det første av dem.

Casio
Casio er en slags lillebror på kameramarkedet, blant annet fordi de er en av etter hvert ganske få som ikke satser på speilreflekskameraer. De signaliserte også at de ikke hadde noen som helst planer om å gjøre det. Derimot har de hele tiden som mål å lage de tynneste, lekresete kompaktkameraene på markedet. Det første er det i hvert fall ikke tvil om at de får til. De jobber også med å implementere nyttig funksjonalitet som ikke bare gjør kameraene lettere å få gode bilder med, men som også kan utvide bruksområdene til kameraene. Mer om dette når vi får testet en av de nye modellene. Casio var flinke til å lytte til våre tilbakemeldinger, og hørtes ut som de tok dem mer alvorlig enn mange av de andre.

Alternativ tekst mangler

Leica
Det siste møtet vi var i under årets messe var Leica. Vi fikk demonstrasjon av Leicas etterlengtede, digitale målsøkerkamera – M8. Det er ikke kameraet for folk flest, men det er en stor skare Leica-brukere der ute som har ventet lenge på det. Det er laget for å føles mest mulig likt M7, så alle brukere skal kjenne seg igjen. De viktigste forskjellene, bortsett fra at det er digitalt, er at det er litt tykkere, og har en 1.33x crop-faktor. Sensoren er en forbedret versjon av den som finnes i Leica R9.

Men i tillegg til de helt spesielle Leica-kameraene, har Leica også sine egne versjoner av Panasonics kameraer, både kompaktkameraer og speilrefleks. Felles for alle, er at de har en litt annen finish enn Panasonic sine, og at Leica har lagt inn sin egen firmware, som skal gi riktigere hudtoner på europeere. Der Panasonic optimaliserer fargen mot østasiatiske hudtoner, gjør Leica det samme for europeiske hudtoner. Leicas modeller bundles også med Photoshop Elements 4.0 og et minnekort. Det gjør at prisen blir litt høyere, men mange vil nok synes det er verdt forskjellen. Vi har ikke testet Leica-kameraer tidligere, men vil forsøke å gjøre noe med det i løpet av høsten.

Leica bekreftet at de vil fortsette med begge speilrefleksseriene sine, både R-serien og Digilux-serien, som egentlig er laget av Panasonic. Det finnes adapter, for å kunne bruke objektiver til R-serien på et Digilux. Det gjør Digilux kompatibel med all Leica R-optikk og all Four Thirds-optikk.

Som dere har sett av artiklene de siste dagene, fant vi også noen interessante produkter vi ikke visste om fra før, så alt var ikke lansert på forhånd. Det gjorde at besøket på messen var vel verdt tiden, pengene og de litt såre beina. Nå gleder vi oss til å få fingrene våre i noen av godsakene, så vi kan fortelle dere mer om dem.

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen