Philips demonstrerer 16x DVD+R


16x DVD-brenneren tar mye plass i laben
(bilde: Philips)

Philips-forskningen som nå pågår vil danne grunnlaget for 16x brennehastighet, som ventes å bli godkjent av DVD+RW alliansen i løpet av 2004. 16x DVD-hastighet fyller en DVD-plate med data i løpet av 6 minutter.

Kunsten å skrive 16 ganger raskere enn standard DVD-hastighet er å utvikle en kraftig og svært presis laser - som klarer å treffe et 0,05 mikrometer stort punkt på en plate som roterer 180 ganger i sekundet. I tillegg går rotasjonen såpass raskt at Philips-forskerne har hatt problemer med å få materialet til å kjøle ned raskt nok etter smelting. Stor varme fra DVD-rotasjonen kan delvis fjerne brent data på en DVD.

I følge Philips er hastigheten på 16x akkurat innenfor grensen av hva dagens diskmaterialer kan tåle. Blir rotasjonskraften større enn dette vil en vanlig DVD-disk bli revet fra hverandre inne i spilleren.

Neste skritt på veien nå er ifølge Philips å redusere størrelsen på utstyret nok til at det kan passe inn i en 5 1/4-brønn i vanlige datamaskiner.

På hvilket tidspunkt de første kommersielle 16x DVD-brennere kommer på markedet er foreløpig usikkert. Første steg på veien er å etablere 8x DVD-brennere på markedet, noe som trolig vil være standarden i løpet av neste år.

(Kilde: EE Times, Philips Research)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen