Ny videotjeneste kan åpne for «personlig» piratvirksomhet
(Bilde: Shutterstock)

Ny videotjeneste kan åpne for «personlig» piratvirksomhet

Det er ingen grenser for hva som kan strømmes over Twitter-eide Periscope.

Den Twitter-eide videtstrømmetjenesten Periscope ble sluppet til iOS-plattformen tidligere i år, og gikk naturligvis rett i konkurranse med Meerkat.

Men for de som ikke er spesielt sugne på å bli sett på eller eller se på andre, var det jo alltids et spørsmål om hva i all verden man skulle med direktestrømmer fra andre folks mer eller mindre gode mobilkameraer.

Svaret kom i april, da piratenes yndlingsserie Game of Thrones hadde sesongstart, og ymse Periscope-brukere bestemte seg for å livestrømme TV-sendingen.

Kvaliteten er ikke god, men innholdet er der.
Kvaliteten er ikke god, men innholdet er der. Foto: Twitter

Og i helgen skjedde det igjen, da tusenvis av mennesker med Periscope kunne klikke seg inn på boksekampen mellom Floyd Mayweather og Manny Pacquiao – en boksekamp de egentlig skulle betalt 750 kroner for å kunne se.

Pirater med strømmen

At filmpirater bruker strømming for å spre sakene er ikke noe nytt. Det kanskje mest aktuelle eksempelet er filmstrømmetjenesten Popcorn Time, som for alvor kom i søkelyset for om lag ett år siden. Av forståelige grunner ble denne tjenesten straks uglesett av både filmbransjen og mer legitime strømmetjenester.

Men Periscope er et helt annet dyr. Det er ingen opplagt pirattjeneste, selv om det nå ved flere anledninger er vist at den kan brukes slik. Mottakerne har liten kontroll på hva de får se, og kvaliteten er som regel laber.

Et annet spørsmål er om Periscope i det hele tatt bryter noen lover.

For selv om det ikke burde være noen tvil om at dette er en tjeneste som i beste fall beveger seg i en etisk gråsone, er Popcorn Time populært som aldri før.

Uklar juss

En av grunnene til dette kan være at jussen rundt strømming av opphavsbeskyttet har vært uklar, og her på berget har selveste Kulturdepartementet vinglet i sine meninger om saken. I 2013 mente de at så lenge innholdet ble overført uten at det ble laget en varig kopi lokalt hos brukeren, så ville det neppe omfattes av eneretten.

Problemet var bare at strømming ikke bare var strømming – ettersom Popcorn Time baserer seg på BitTorrent-teknologien, betyr det at brukerne ikke bare viser innholdet lokalt, men også bidrar til å spre hva som i mange tilfeller er opphavsbeskyttet materiale videre til andre brukere.

Og det er visstnok fy-fy, noe som nå har fått Kulturdepartementet til å konkludere med at Popcorn Time ikke er lovlig likevel.

Men Periscope bruker ikke BitTorrent-teknologi, da i tillegg til å være en «personlig» strømmetjeneste med tvilsom kvalitet og dårlig styrt innhold. Sånn sett er den da per definisjon ikke ulovlig å bruke til å se innhold, selv om innholdet tilfeldigvis skulle være rettighetsbeskyttet.

Likevel er det jo betimelig å spørre seg om hva som egentlig er den store forskjellen, dersom det praktiske resultatet er akkurat det samme.

Hva med en direktestrøm fra kinosalen?
Slik fakker de piratene som filmer i kinosalen >>>

(Kilder: Softpedia | Hegnar.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen