Her er et videoklipp fra Saturday Night Live (venstre) av skuespilleren Alec Baldwin brukt for å lime inn ansiktet til president Donald Trump.
Her er et videoklipp fra Saturday Night Live (venstre) av skuespilleren Alec Baldwin brukt for å lime inn ansiktet til president Donald Trump.

– Perfekte «deepfakes» er bare måneder unna

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nettet florerer allerede av såkalte «deepfake»-videoer, hvor ansiktet og stemmen i videoen er byttet ut med en annens. Foreløpig er det fortsatt mulig å oppdage uregelmessigheter og «feil» i videoene, for å avsløre at de er falske.

Men i et intervju med CNBC sier Hao Li, en «deepfake»-ekspert, at teknologien trolig bare er seks til tolv måneder unna å gi perfekte resultater. Det betyr at det kan bli nesten umulig av avdekke forfalskninger. 

Jobbes med å avsløre 

Skulle teknologien blir så god at det blir vanskelig å avsløre manipulert innhold, kan det potensielt bli et farlig verktøy for personer med uærlige hensikter. For eksempel vil det bli enklere å forfalske innhold på sosiale medier. 

Og enda mer skummelt kan det bli om noen skulle klare å forfalske mektige personer i verden. I intervjuet trekkes Donald Trump frem som et eksempel, hvor falske utspill kan være med å påvirke markedet eller i verste fall starte konflikter. 

Hao Li sier at de kontinuerlig jobber med å lage nye systemer som kan avsløre bruk av deepfakes. Her brukes maskinlæring for å finne misbruk, og da er det naturlig at det brukes siste skrik innen teknologien som maskinene kan bryne seg på. 

Li jobber blant annet i Pinscreen, et selskap som lager programvare til å lage deepfakes. Han forklarer at selskapet har svært strenge regler for å beskytte kodemateriale som brukes, og at apper som kommer med perfekt deepfakes vil være ganske så begrenset med tanke på bruksområde. 

Et enkelt eksempel på hvordan deepfake-teknologi brukes sømløst med vanlig video.

Mange gode muligheter også

Selv om deepfake-videoer kan misbrukes, påpeker Li at superrealistiske deepfakes også kan brukes til nyttige ting. 

Li trekker blant annet frem videokonferanser som et område hvor man kan forbedre kommunikasjonen mellom personer. Men da i form av at personen selv repliseres som en avatar i et kunstig miljø. 

Det vil også være en løsning for å lage filmer der man for eksempel ønsker å ta med avdøde personer. Her trekkes det frem et eksempel der teknologien ble brukt til å fullføre de siste scenene med avdøde Paul Walker i Fast & Furious 7.

Bruker du mye Snapchat? 
Sjekk ut den nye selfiemodusen »

(Kilde: CNBC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen