Test

Perfekt partner for DVD-opptak

Testresultater

Positive ting 2 Scart-kontakter. Displayet viser hele kanalnavnet. 7-dagers EPG med både matrisevisning og vanlig visning. Programbanner kan slås på når man ønsker det. Smart innebygd timer. Bruksanvisning på både bokmål og nynorsk.
Negative ting "Billig" fjernkontroll som ikke kan programmeres til å slå TV av/på. Ingen omskalering fra 4:3- til 16:9-format gir svarte striper på hver side av bildet.0

Testresultater

Positive ting 2 Scart-kontakter. Displayet viser hele kanalnavnet. 7-dagers EPG med både matrisevisning og vanlig visning. Programbanner kan slås på når man ønsker det. Smart innebygd timer. Bruksanvisning på både bokmål og nynorsk.
Negative ting "Billig" fjernkontroll som ikke kan programmeres til å slå TV av/på. Ingen omskalering fra 4:3- til 16:9-format gir svarte striper på hver side av bildet.0
Den koreanske produsenten Humax har laget satellittmottakere til norske parabolkunder i en årrekke. Nå har de i samarbeid med den norske leverandøren Nor Elektronikk lansert Humax CXHD-3000T - en mottaker for det norske, digitale bakkenettet. Vi har testet den.
Humax-boksen konkurrerer med bakkenettmottakere fra Grundig, Sagem, Thomson, Triax og Strong. Nor Elektronikk vil også levere bakkenett-TV-er fra Humax.

Den svarte digitalboksen
Humax CXHD-3000T er svart boks med temmelig ordinært utseende, men displayet i fronten skiller den fra konkurrentene: Displayet viser hele nemlig hele kanal-navnet. Dermed trenger vis ikke å slå på TV-en når mottakeren brukes som digitalradio for RiksTVs 13 radiokanaler.
På baksiden finner vi blant annet strømbryter, HDMI-kontakt, to Scart-kontakter, og analoge og digitale lydkontakter - kort sagt det vi trenger.
Vi plugger HDMI-kabel mellom boksen og flatskjermen, setter RiksTVs programkort inn i kortleseren bak en luke i fronten, og slår på strømmen. Humax bruker 220 volt, så Grundigs og Sagems 12-volts mottakere passer bedre til solcelleanlegg på hytta. Humax-mottakeren bruker cirka 10 sekunder på å starte fra stand by.
Listeprisen er 1.500 kroner og rabattprisen med Rikspakke-abonnement er 1 krone – altså det samme som andre bakkenettmottakere.

Fjernkontroll i helplast
Humax-fjernkontrollen er litt for plastpreget etter vår smak. Dessuten er de små knappene med grå tekst på mørkegrå bakgrunn vanskelige å lese i halvmørket foran TV-en. Heldigvis er de ikke plassert hulter til bulter, men på rekke og rad. Utvalget av funksjonsknapper dekker stort sett behovet, under forutsetning av at vi bruker OK-knappen og piltast til å navigere mellom kanallisten, favorittlisten og radiolisten. Vi synes at Humax heller burde ha utnyttet den unødvendige Pause-knappen og den ubrukelige *-knappen. Fjernkontrollen kan ikke programmeres til å styre både mottakeren og TV-apparatet.

Fjernkontrollen kunne definitivt vært bedre. (Alle fotos: Bjørn B. Brøndbo)

Både bokmål og nynorsk
Bruksanvisningen er lettlest med gode forklaringer på det viktigste, og med tekster på både bokmål og nynorsk. Det vesle heftet er imidlertid svært enkelt utformet, og sidene har en tendens til å løsne.

Rask installasjon
Vi får ikke bilde på skjermen første gang vi kobler HDMI-kabel mellom Humax-boksen og TV-en. Men med Scart-kabel vises bildet, og vi kan starte den automatiske installasjonen. Vi velger språk, TV-format, slår av aktiv antenne (forsterker) og begynner kanalsøket. Det tar bare 2 minutter. Deretter begynner mottakeren å oppdatere programvaren mens den viser progresjonen i displayet. Så snart 100 prosent er nådd, viser Humax-en NRK1. Nå fungerer også HDMI-tilkoblingen, og bildet er krystallklart.

Hovedmenyens valg
Meny-knappen åpner en blå og grå hovedmeny med animerte ikoner og følgende valg:
Personlige preferanser:  Den upresise betegnelsen skjuler valg av tekst- og talespråk
Favorittlister:  Her er det lett å opprette lister, velge favorittkanaler og endre rekkefølgen av dem.
Låsefunksjoner:  Foreldrekontroll med sperring av kanaler eller programmer som barna ikke skal se.
Timer:  Oppretter en timer som slår på mottakeren til et bestemt klokkeslett og bytter til riktig kanal (se nedenfor).
Systeminnstillinger:  Diverse innstillinger
Hjelp:  Lang bruksanvisningstekst uten stikkord.

Hovedmenyen har animerte ikoner.

Sympatisk programbanner
Å bytte kanal ta circa 3 sekunder. De fleste digitalmottakere viser automatisk et programbanner når vi bytter kanal. Humax-boksen gjør det ikke før vi trykker på Info-knappen. Da vises et lite banner med tittel og sendetid for det aktuelle og det kommende programmet. Høyre piltast blar til neste program, mens opp/ned-tastene viser andre kanaler. Et ekstra trykk på Info-knappen viser et banner med programinformasjon.
Vi liker Humax-løsningen. Her slipper vi påtrengende, store bannere og kan selv bestemme når vi ønsker informasjonen. Skriften i banneret kan forstørres ved behov.

Programbanneret og Informasjonsbanneret kan hentes fram ved behov.

Den smarte timeren
Til forskjell fra sine konkurrenter har Humax CXHD-3000T en innebygd timer som automatisk kan slå på mottakeren til et bestemt klokkeslett og bytte kanal. Timer-funksjonen er tilgjengelig fra hovedmenyen, men kan også åpnes direkte når vi oppdager et interessant program i programguiden. Timeren gjør Humax-boksen til en perfekt partner for en HDD/DVD-opptaker som kan programmeres til å ta opp på samme tidspunkt. Den gjør det gjør det mye enklere å gjøre opptak med HDD/DVD-opptakeren, enn med en mottaker uten timer. En slik opptaker kan dessuten lagre opptak permanent på DVD-plater, noe en PVR ikke kan.

Timeren kan også åpnes på direkten når vi velger et program i EPG-en.

Programguide av beste slag
Et trykk på Guide-knappen åpner Humax's 7-dagers programguide. Den viser en tabell med alle dagens programmer på den kanalen TV-en er innstilt på. Piltastene viser neste kanal, grønn knapp hopper fram til neste dag, mens gul knapp åpner timer-funksjonen.


To trykk på Guide-knappen viser en ny tabell med alle programmer som sendes samtidig på alle kanaler side om side (matrisevisning). Denne tabellen gir bedre oversikt enn den første tabellen. Humax CXHD-3000T er den eneste bakkenettmottakeren med matrisevisning. Det er et stort fortrinn.
Programguiden kan imidlertid ikke sortere programmene etter type (sjangersortering), eller varsle om bestemte programmer du ønsker å se.

Programguide med matrisevisning.

Fikser tekst-TV
HDMI-tilkobling blokkerer tekst-TV-signalene til TV-en. Derfor har Humax har en spesiell generator og eget tekst-TV-minne som kjapt åpner tekst-TV-sidene når vi trykker på tekst-TV-knappen på fjernkontrollen. Så vidt vi vet, er dette den eneste bakkenettmottakeren med slikt minne. Humax  mangler imidlertid MHP-teknologi for digital tekst-TV fra NRK, slik de nyeste Grundig-mottakerne har.

Fyller ikke hele skjermen
De fleste av oss ønsker at bilder i vanlig 4:3-format skal fylle hele 16:9-skjermen, selv om det medfører at bildet blir strukket og at personer på skjermen blir unormalt tykke. Mens Grundigs bakkenettmottakere omskalerer 4:3-bilder til 16:9, sender Humax bilder i 4:3-format uforandret til TV-en og stoler på at den vil strekke bildet. Det gjør ikke vårt eget TV-apparat som viser 4:3-bilder med bred, svart kant. Vi ville foretrukket at Humax-boksen hadde tatt seg av omskaleringen.

Hva er konklusjonen?
Humax CXHD-3000T fremhever seg ved å være eneste bakkenettmottaker med programguide med matrisevisning, og suverent beste oversikt over kveldens TV-programmer. Det valgfrie programbanneret er også sympatisk. Humax er dessuten alene om å ha en smart timer som forenkler bruk av HDD/DVD-opptaker. Vi er imidlertid skuffet over at Humax ikke har påspandert en bedre fjernkontroll. Tross alt skal jo brukerne holde den i hånden kveld etter kveld. Vi savner også omskalering av bildet fra 4:3 til 16:9 for å slippe de svarte stripene på hver side. Forøvrig fungerer Humax-en utmerket.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen