Test

Per Jørgensen & Terje Isungset - Agbalagba Daada

For mange kan duoen Isungset/Jørgensen være ukjent. Terje Isungset er mannen som de siste årene har reist land og strand rundt for å spille på selvlagde is-instrumenter. Jørgensen på sin side, er en anerkjent trompetist og vokalimprovisatør med fartstid fra blant annet kult-orkesteret Jøkleba! Nå har de altså laget plate sammen under det eksentriske navnet "Agbalagba Daada", et ord hentet fra yorubaene i Nigeria og som betyr gammel og vis.

Naturlig og episk vellyd

"Agbalagba Daada" må sies å være en usedvanlig treffende tittel både med tanke på de to musikernes alder og fremtoning, men også den belevne kombinasjonen mellom jazz og folkemusikk som Jørgensen og Isungsets første plate bærer bud om. Det er også en moden mengde musikk de to rutinerte musikerne har forært oss på denne dobbeltplata. Enkelte låter er veldig lange, andre bare noen sekunders innfall. Alle er de lekne, frilynte, men ofte også diametralt forskjellige fra hverandre.

Jørgensens trompet balanserer mellom vellyd og sirene, mens Isungset jobber iherdig i bakgrunnen og tar mye plass med sin frenetiske perkusjon. Fellesnevner for dem begge er måten de etterforsker klangen i instrumentene på. Uten at det låter alt for pretensiøst av den grunn. De beholder en vindskeiv folkemusikk-tilnærming til improvisasjonen som gjør plata relativt tilgjengelig. Isungset/Jørgensen kan derfor minne mye om frijazzlegenden Ornette Colemans gamle band, som brøt ut og bygde den infamøse Old And New Dreams-kvartetten på slutten av 70-tallet.

Ismannen Isunget holder seg innendørs denne gangen.
Ismannen Isunget holder seg innendørs denne gangen.

Frimodig folklore

Plata låter verdensvant uten å være verdensmusikk og er en oppvisning i intensitet, noe som er imponerende med tanke på at alle låtene, med unntak av avsluttende Waltz of Hopeless Day, er skapt i øyeblikket, uten akkordskjema, melodilinjer eller fast rytme. De to usedvanlig lydhøre musikerne lager lyd i uttrykkets ytterste betydning; de utforsker lyden i en rekke uortodokse instrumenter gjennom improvisasjon.

Trompetmonologen Lonely Trompet er et høydepunkt og viser Jørgensens jordnære og likefullt virtuose evner som instrumentalist. Punch Simulator gir et godt bilde av hva vi kan vente oss; funky lyder som underlag for løs improvisasjon. Førsteomgangen avrundes med den Molværske Dark Comfort, stinn av levd liv og glitrende fraser. Men duoen er ikke redd for å skråle og være uhøytidelige og barnslige heller. Mot slutten av andre CD dukker faktisk badeanda opp...

To plater til tross, tiden går fort og "Agbalagba Daada" har blitt et aldri så lite mesterverk. Både Jørgensens særegne kvaliteter som trompetist og gibbrish-vokalist og Isungset som en kunstferdig slagverker kommer til sin fulle rett. Undertegnede er imponert over hvor mange stemninger og hvor mye dynamikk det er mulig å samle på et sted. Vi er innom alle kontinentene, dens landsbygder, byer, vinden som suser forbi, fortid og fremtid, stillhet og støy. Alt er improvisert, men ingenting utelatt i den detaljerte og fargerike musikken til Per Jørgensen og Terje Isungset.

Konklusjon

Jazz og folkemusikk gjenforenes, uten at du burde hefte deg for mye ved det. Først og fremst er dette glimrende musikk, utført av eksperter med en nybegynners nysgjerrighet. Liker du å lytte til hemningsløs musikk bør denne være essensiell i platesamlingen.

Per Jørgensen & Terje Isungset Agbalagba Daada   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen