Pentium med eget kraftverk?

Det er en velkjent sak at Intels nye "Prescott"-prosessorer i Pentium 4-familien er noen av de varmeste prosessorene noensinne, med et effektforbruk på over 100 Watt. Hittil har Intel forsøkt å skyve dette under teppet, mens IBM og AMD på sin side har begynt å produsere strømsvake prosessorer. Men nå settter teknologisjefen i Intel, Patrick Gelsinger, foten ned:

- Hvis ingenting blir gjort med dette vil effektkravet til vanlige databrikker kjøre varmeproduksjonen opp til absurde nivåer, skal Gelsinger ha uttalt ifølge X-bit labs.

- I midten av dette tiåret kan en Pentium-prosessor trenge sitt eget atomkraftverk, og mot slutten av tiåret kan det være bedre å ta på tuppen av en romrakett enn å sette fingeren på en CPU, fortsatte Gelsinger, og det blir ikke bedre etter det: - Og like etter 2010 kan prosessorene blir like varme som solens kokende overflate.

Et såpass hardbarket oppgjør med Intels egne prosessorer vil antakelig sette støkken i selskapets egne ingeniører - men Glesinger slutter ikke med kritikken. Han vil gjerne gjøre noe med saken også:

- Vi trenger en frisk innfallsvinkel. Vi trenger et arkitektonisk paradigmeskifte, sier han videre.

Hvis Gelsinger får det som han vil, kan vi dermed se litt lysere på Pentium-CPU-ens fremtid - og kanskje vil Pentium 4 "Prescott" gå inn i historien som den varmeste prosessoren noensinne, når Pentium 5 ser dagens lys. Intel har nylig bestemt seg for å gjennomgå prosessordesignen sin, så det er godt mulig at de nye tonene vi nå hører fra selskapet er litt mer enn bare varm luft.

(Kilder: X-bit labs, Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen