Pentium 4 Extreme Edition avduket

Den nye prosessoren får det fulle navnet "Intel Pentium 4 Extreme Edition". Klokkefrekvensen vil starte på 3,2 GHz og den får hele 2 MB nivå 3-hurtigminne (level 3 cache). Ekstra nivå 3-cache kan øke ytelsen på minneintensive og repetitive oppgaver, og dette skulle gjøre den til en racer for spillere og superbrukere - som er nettop de Intel sikter på med denne CPU-en. Totalt sett får prosessoren 2,5 MB cache ombord.

Prosessoren blir fabrikert ved 0,13 mikrometeres prosesess, men er senere ment å gå over på 0,09 mikrometer. I forhold til "Northwood"-kjernen med sine 55 millioner transistorer, får Pentium 4 Extreme Edition utrolige 169 milllioner transistorer!

Spekulasjonene om hva denne prosessoren egentlig er, eller hvilken kjerne den er basert på, er mange. The Inquirer spør seg selv om det ikke kan dreie seg om en "overklokket" Xeon MP-prosessor ("Gallatin"-kjernen), som i dag kjører på 2,8/533 FSB med 2MB L2-cache.

Prosessoren vil mest trolig benytte Socket 478 formatet i første omgang, som som de nåværende Pentium 4-utgavene.

Mange spekulerer i om ikke denne prosessoren er en nødløsning for Intel i tilfelle Prescott ikke skulle innfri, eller om 0,09-mikrometerprosessen ikke vil virke godt nok. Kanskje kan Intel selge endel av sine Extreme Edition Pentium 4-prosessorer, og ikke minst være istand til å konkurrere med Athlon 64 FX, før Prescott kommer for fullt på 0,09 mikrometer.

Vi skal heller ikke utelukke at forbildet her kan være Athlon 64 FX, AMDs turbo-CPU for spillere og de som vil ha den aller ypperste ytelsen. Flere uoffsielle ytelsestester har vist at AMDs kommende flaggskip kan være opp til 5-15% raskere enn Intels nåværende CPU-er.

Uansett arverekke kommer vi nok til å få vite mer om denne CPU-en i dagene som kommer, enten den er "Gallatin"- eller "Northwood"-basert.

Ifølge Intel vil prosessoren være tilgjengelig i løpet av 30-60 dager.

(Kilde: Anandtech, The Inquirer, ACE's Hardware Forums)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen