Pentium 4 blir Pentium M

Intel kommer til å slå sammen desktop- og notebook-arkitektur på én felles plattform når "Merom" lanseres. Dette er en prosessor som trolig kommer til å bli produsert ved hjelp av 65nm produksjonsteknologi og baseres på Pentium M.

Dette betyr dermed at dagens Pentium 4 arkitektur vil bli erstattet eller rettere sagt videreutviklet med Pentium M. Kanskje vil dette føre til at man forbedre skalering, varmeutvikling og strømforbruk? Tradisjonelt har man gjerne basert notebook-prosessorer på desktop-serier, men dette nå synes å gå motsatt vei.

Lanseringsdatoen for "Merom" ligger fortsatt en god stund frem i tid. Ryktene sier at introduksjon på markedet er aktuelt først i 2007. Prosessoren skal dermed danne en base både for notebook- og desktopmarkedet. Hvorvidt "Merom" også vil bli blandet inn i serverprodukter er foreløpig ukjent.

Selv om både notebook og desktop vil bli basert på samme arkitektur hos Intel, betyr ikke dette at prosessorene blir identiske. Det er nok aktuelt med mer cache på desktop-versjonen og effektforbruket er nok ikke nødvendigvis likt.

Én ting er ihvertfall sikkert: Intel ønsker å ta vekk fokuset på MHz og innfører modellnummer på de fleste av sine prosessorer. Dette er nok noe mange opplever som svært ironisk, ettersom selskapet i sin tid kritiserte AMD sterkt for å gjøre lignende tiltak med Athlon XP for noen år siden og senere Opteron.

Naturlig nok finnes det enda ikke mye teknisk informasjon om "Merom" arkitekturen.

 

(Kilder: Digitimes, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen