Pentax slipper 3 nye kameraer

Se større bildera av S5z i produktguiden

Alle modellene er svært like sine forgjengere, og den største forskjellen er større skjerm med høyere oppløsning. Alle kameraene har nå 2,5 tommers skjerm, noe som er en svært komfortabel størrelse. Det er stort nok til at du kan se hva som foregår, men lite nok til at det fortsatt er plass til knapper på baksiden av kameraet.

Samme bildekvalitet?
Alle kameraene har altså den samme skjermen. I tillegg har de det samme objektivet. I tillegg har de to største modellene, S5z og S55 den samme sensoren. Det betyr at det bør ikke vært noen som helst forskjell på bildekvaliteten fra disse to kameraene, hvis ikke Pentax har lagt inn forskjellig etterprosessering av bildene.

Den billigste modellen, S45 bør ikke ha dårligere bildekvalitet, men har litt lavere oppløsning på bildene. Det bør føre til mindre støy, og dermed er det mulig at det faktisk blir bedre bildekvalitet. Forskjellen på fire og fem megapiksler blir kun synlig ved forstørrelser fra A4 og oppover. Bildekvalitetsmessig er det med andre ord ikke noe poeng å kjøpe den dyreste modellen.

Optio S5z er et svært kompakt kamera. Ikke det at noen av dem kan kalles store, men S5z er blant de absolutt minste kameraene, og det veier ikke mer enn 120g uten batteri.

Alle modellene har mulighet for å skru av autofokusen, men det virker ikke som det er noen ordentlig manuell fokus. Det blir da fiksfokus.

Se større bilder av S55 i produktguiden

Svak blits
En ting vi reagerer på er styrken på blitsen. Blits på kompaktkameraer har aldri vært kraftig. Det skyldes at det ikke er mulig å bygge inn en stor nok kondensator, og ta det vil trekke mye strøm fra batteriet. Disse kameraene har nådd det som ser ut som et absolutt lavmål i så måte. I spesifikasjonene oppgir Pentax helt normal rekkevidde på blitsen. Men det de har gjort, er å måle rekkevidden ved 200 eller 400 ISO. Det som er standarden er å måle det ved 100 ISO. Når man regner om, får man at rekkevidden på blitsen i S55, på full tele er ca 1,4m! Det betyr at du kan bruke den til protretter, og nesten ingenting annet. Du kan selvfølgelig øke ISO-verdien for å få lengre rekkevidde, men da får du også mye mer støy på bildene. Her er det mulig at kameraet alltid velger en høy ISO-verdi når du bruker blits, og at man ikke kan velge 100 ISO, og dermed er tallene de oppgir noen lunde korrekte. Men det gjør ikke blitsen noe kraftigere, dessverre.

S55 og S45 er designmessig identiske, og det virker som det hovedsakelig er oppløsningen som skiller dem.

Se produktguiden, og pressemeldingen på neste side for flere detaljer.

Kameraene vil koste henholdsvis $350, $300 og $230 i USA, og skal bli tilgjengelige i juni.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen