Pentax Optio W60

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Optio W60 skal nemlig kunne trives i både vann, sand og vintertemperaturer. På papiret høres det dermed ut som det perfekte friluftskamera. Som merke lever imidlertid Pentax et temmelig rolig og anonymt liv sammenliknet med mange av konkurrentene. Har W60 noe å fare med? Den som leser får se …

Fysisk

Kameraets utseende står i stil med bruken det er beregnet på. Dette er et sportskamera, ikke et partykamera. Det er robust og nesten firkantet, med små hvite pakninger på strategiske steder, en heller liten LCD-skjerm og noen solide, men tradisjonelle knapper.

Førsteinntrykket ved håndtering er likevel positivt. Designet fungerer – det vesle gummigrepet er fornuftig plassert, listen på toppen bidrar til å gjøre kameraet mindre glatt når det er vått, og man risikerer ikke å dekke til noen vitale åpninger med fingrene.

Vi gir også plusspoeng for zoom-omfanget til det integrerte objektivet – det har en vidvinkel på 28 mm, og en tele på 140 mm. Men vi stusser litt over at objektivet ikke er utstyrt med et deksel av typen som beskytter glasset når kameraet er avslått. Fronten vil dermed fort kunne bli tilsmusset, og det vil også lett kunne få riper. Det er et paradoks at kamera som er beregnet på ekstreme forhold vil måtte behandles med omhu hver gang man skal legge det fra seg.


I bruk


W60 er ikke noe kjedelig kamera. Faktisk tenkte vi etter bare kort tids bruk at dette apparatet måtte ha blitt laget av en eksentriker. Ta oppstartslyden, for eksempel, som høres litt ut som et ”oi-oi-oi”. En annen systemlyd minner oss mest av alt om en mjauende katt. Man kan også ta opp sine egne lyder, og benytte dem isteden. Noen vil like dette og le av det, andre vil mest riste på hodet.

Menyikonene har også noe litt pussig ved seg. Det er noe tegneserieaktig ved dem – nesten så man føler seg hensatt til en episode av the Simpsons, og lurer på om det neste kameraet vil gjøre er å rope ”Marge! I’m ready to take a picture!”

Effekten av dette kan lett bli at man ikke tar W60 seriøst. Men det vil i så fall være et feilgrep. For kameraet har langt mer å by på enn kattemjau og fargerike ikoner.

Etter gjentatte ganger å ha tråklet oss igjennom menyene til Nikon i forbindelse med testen av S60 og S610C, er det en sann lettelse å ta i bruk dette Pentax-kameraet. Menyene på W60 er riktignok av den mer tradisjonelle typen, men de fungerer, og de fungerer godt. Man får raskt oversikt over hva som tilbys, valgene er stort sett lette å forstå, og man opplever ingen irriterende forsinkelser. Viktige funksjoner som blits-, fokus- og opptaksmodi er dessuten suverent lett tilgjengelige, og det samme gjelder de ulike programmene, som det finnes mer enn 20 av.

Dessuten har vi fortsatt ikke nevnt at dette er et kamera som skal kunne tåle både svømmeturer og snorkling. Ifølge Pentax kan kameraet utsettes for dyp på opptil fire meter. Vi har ikke prøvd dette ut i praksis, men vi har latt det ligge på bunnen av en servant full av vann i flere minutter, og den delen av testen passerte W60 med glans.

Pentax ser også ut til å ha sine ord i behold hva kuldetoleranse angår. Da vi tok testbilder i isende rå vinterluft ved Aker Brygge, syntes i alle fall kameraet å tåle minusgradene atskillig bedre enn skoene til fotografen. Displayet fungerte normalt, og batteriet varte og varte.

Det som ikke er fullt så bra, er at kameraet mangler optisk bildestabilisering, til tross for at dette er noe som er blitt mer og mer vanlig. Dette innebærer at man skal være usedvanlig stø på hånden hvis man vil fotografere uten blits etter solnedgang ute, eller i vanlig lampelys inne, ellers vil bildene fort bli uskarpe.

Det positive er at en advarsel i form av en liten hånd dukker opp på displayet dersom lukkertiden vil bli for langsom i forhold til brennvidden, altså dersom det er fare for uskarpe bilder hvis man holder kameraet i hånden. Dette er likefremt og ærlig gjort, og gir absolutt et plusspoeng.

Videre kan vi nevne at W60 gir brukeren mulighet til å øke eller minske innstillingene for kontrast, fargemetning og oppskarping som brukes ved ”framkallingen” av bildene i kameraet. Bravo! Dette er noe som viderekomne brukere vil sette pris på.

Vi må også nevne kameraets potensial på makroområdet. Selv om kompaktkameraer nok aldri vil bli de perfekte instrumentene som slik fotografering i sin ypperste form krever, har W60 en spesiell ”1 cm makro”-modus som får oss til å heve et øynebryn eller to. Kombinerer man dette med et stødig stativ og bruk av selvutløser, får man noen meget interessante muligheter.

Sist, men ikke minst har W60 en meget respektabel videofunksjon. Man kan velge både fokustype, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon, og dessuten zoome mens man filmer. Dette liker vi.


Bildekvalitet

W60 er ikke det beste kameraet i sin klasse på bildekvalitet, og noe annet ville ha vært en overraskelse. Men vi sier ikke dermed at bildekvaliteten er dårlig. Eksponering og fargegjengivelse faller stort sett riktig ut så lenge man holder seg til ISO-verdier fra 100 til 800, og mens de laveste ISO-verdiene gir bilder med litt mer støy enn vi på forhånd hadde håpet, resulterer ISO 400 og 800 i bedre bilder enn vi hadde fryktet. Problemene i forhold til bildekvalitet er først og fremst knyttet til ISO 50, som av og til ga for mørke bilder, og til ISO 1600, 3200 og 6400, som i varierende grad ga både eksponeringsfeil og hvitbalansefeil. De sistnevnte ISO-verdiene skaper dessuten så mye støy at det bare vil være aktuelt å benytte dem i ekstreme tilfeller, når man bare må dokumentere det som skjer. Som hvis Elvis kommer dansende ned Karl Johan en grå vinterdag. Og det gjør han sjelden.

Oppsummering

 
  Tåler vann
  Ikke noe objektivdeksel, front utsatt for smuss og riper
 
  Takler kulde godt
  Ingen optisk bildestabilisering
 
  Nærgrense på 1 cm (!) i ”1 cm makro”-modus
  Lite å vinne på å bruke ISO 50
 
  28 mm vidvinkel
  Tendenser til tydelig feileksponering og/eller hvitbalansefeil ved ISO 50, 1600, 3200 og 6400
 
  Riktig eksponering og god fargegjengivelse i området ISO 100 til 800
  Svakt på gjengivelse av fine detaljer
 
  Relativt god bildekvalitet ved middels høye ISO-verdier   Kun 15 bilder per sekund ved opptak av video i 720p (kan gi hakkete filmer)
    Greie og oversiktlige menyer uten forsinkelser Minus   Ikke spesielt elegant utseende (friluftskamera heller enn partykamera)
  Pluss

  Mulig å endre innstillingene for kontrast, fargemetning og oppskarping

    
  Pluss   Brukbar seriebildefunksjon     
  Pluss   God videofunksjon      


Konklusjon

Selv om flere av konkurrentene leverer bedre bildekvalitet enn W60, har dette nye Pentax-kameraet en kombinasjon av utmerket brukervennlighet, kjekke funksjoner og ikke minst beskyttelse mot elementene som gjør at vi vanskelig kan la være å anbefale det. Før man bestemmer seg bør man imidlertid ta en titt på Olympus µ 850 SW, µ 1030 SW og µ 1050 SW, som så vidt vi vet er de eneste andre kompaktkameraene som tilbyr en liknende grad av vanntetthet som den Pentax Optio W60 besitter.

Klikk her for å lese hele testen

Bildegalleri

Sammenlign Pentax Optio W60 og Olympus' SW-serie her.

Pentax Optio W60

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen